where my dreams linger………

So Good You Can Even Eat It At The Accident Site.

30 Mei 2011 – 5.34 pm

Kalau sebelum ni orang berpusu2 utk berebut beras ‘free’ masa ada lori beras terbalik, kali ni kita menyaksikan pula orang berebut2 utk mengambil roti yang bertaburan setelah lori yang membawa roti2 tersebut terbalik kat Setiu, minggu lepas.

Even masa tu tengahari terik ngan cuaca panas, dan sekalipun masa tu media dah ada kat situ, org2 (sesetengah je la kot) kat situ tanpa segan-silu terus mengutip roti2 yang bertaburan seolah2 org2 yg berebut makanan kat Kenya. Ada pulak yg siap bawak plastik besar2 utk isi roti2 tu.

Org2 yg kutip tu cakap, driver lori tu, Mustapha Abdul Rahman, 54, yang tak mengalami kecederaan, yang bagi kebenaran untuk ambik roti2 tu semua. Tapi aku nak tanya sket, roti2 tu milik dia ke? Kalau betul roti2 tu milik dia, ok la, dia ada hak utk bagi roti2 tu kat org ramai.

Tapi biasanya driver lori hanya bekerja utk kilang2 yang mengeluarkan produk utk dihantar ke destinasi. Maknanya (takde maknenye) roti2 tu adalah milik kilang. Jadi jika roti2 tu milik kilang, dan sekiranya tauke kilang tak redha org2 tu ambik roti dia, bukankah roti2 tu akan jadi HARAM hukumnya untuk diambil sesuka hati?

Adakah orang2 yang ambil roti2 tu sedar ttg perbuatan mereka adalah seolah2 mencuri? Malah, boleh dikira mereka mencuri dari orang yang ditimpa bencana. Bukankah itu sangat kejam? Hanya kerana roti yang berharga 60 sen, mereka sanggup melupakan soal hukum. Even aku yang tgh takde duit ni pun takkan terfikir utk ambik benda yang bukan hak milik aku sepenuhnya…

Aku cuba berprasangka baik, iaitu berpendapat bahawa driver tu dah call tauke dia, dan tauke dia pun membenarkan roti2nya diambil oleh org ramai. Kalau itu yg betul2 berlaku, baguslah. Tapi kalau bukan itu yang berlaku………………………………..

Chow!!

Advertisements

2 responses

  1. yoursymbian

    Keji sangat orang-orang ni..tak lama lagi mesti ada yang keracunan makanan..mesti tokey dia tak nak halalkan makanan yang pemandu tu bagi..hahahaha..kalau aku pon masih leh berfikir mana yang baik dan buruk

    May 31, 2011 at 5:09 pm

    • Takpe la, kita berprasangka baik je.. Anggap je yg tauke roti2 tu dh bg kebenaran utk ambik roti2 tu..

      May 31, 2011 at 5:16 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s