where my dreams linger………

my sight!

When An Ex-Gamer Writes – Silent Hill Downpour

Masa aku muda2 dulu (sekarang pun masih muda lah), aku suka sesangat main game. Aku ada PS2 kat kampung (yg dh lebih setahun aku tak usik), dan antara game yg aku suka main dulu ialah Final Fantasy, Resident Evil, Parasite Eve, Harvest Moon dan lain2. Tapi game yang paling seram yg aku pernah main ialah : Silent Hill!

Dari game pertama sampai la yg ke no 4, aku dah main game2 Silent Hill tu. Aku ingat lagi mase game 1st Silent Hill kuar, dan aku start main game tu, aku struggle yg teramat sangat utk menghabiskan game tu. Sebabnya, dah la game tu sangat2 menakutkan, dah tu puzzle2 yang ada dalam tu susah2 nak mampus! Oleh sbb mase tu internet masih susah dicapai dan aku takleh nak cari kat internet utk cara2 penyelesaian puzzle2 dalam game tu, aku pernah ambik masa 6 bulan utk selesaikan puzzle ‘Broken Piano’ dalam game tu. Giler kaooo!!

Tapi selepas game yg ke-4 iaitu Silent Hill 4 : The Room, aku dah tak berapa minat utk main game dah. So bila Silent Hill 5 : Origins dan Silent Hill 7 : Shattered Memories kuar utk PS2, aku tak beli pun. Tapi aku masih ingat mcmne aku dulu terpaksa suruh adik aku temankan aku main game tu tengah2 malam, sebab aku takut nak main sorang2. Hahaha!!

Sekarang Konami akan mengeluarkan game terbaru Silent Hill iaitu Silent Hill 8 : Downpour utk PS3. Berdasarkan review2 yang aku baca kat internet, game ni mcm best je. Tp aku takkan dpt main kot sbb aku takde PS3, dan aku takkan beli PS3 kot. Baik aku beli hp.. Huhu..

Dari review2, dirasakan (dirasakan gitewwwww) yang plot bagi Silent Hill : Downpour (SHD) ni antara yang terkuat antara semua game2 SH yang pernah dikeluarkan. Pemain akan memainkan watak Murphy Pendleton, seorang banduan yang entah macam mana leh terperangkap dalam pekan berpuaka, Silent Hill setelah kenderaan yg membawa banduan mengalami kemalangan. Selepas Murphy tersedar dari kemalangan tu, dia dah berseorangan dalam kawasan Silent Hill yang kita tak pernah nampak sebelum ni dalam game2 yg lepas. Sekarang Murphy perlu cari jalan untuk keluar dari tempat berhantu nih. Best!!!

Game SHD kali ni agak berbeza ngan game2 SH sebelum ni dalam beberapa aspek. Salah satunya, Murphy takkan keseorangan sepanjang masa. Dalam beberapa situasi, dia akan berjumpa dgn penduduk, banduan lain, dan pada permulaan game juga, Murphy akan berjumpa dgn seorang polis perempuan yang tergantung kat jambatan. Murphy perlu memilih utk menolong polis tu atau tak.

Ni salah satu kelainan SHD nih dari game2 SH yg lepas2. Game ni tak linear. Ada masanya, pemain perlu buat keputusan2 kritikal dan keputusan ni akan mempengaruhi jalan cerita game. Contohnya, kalau dia selamatkan polis yang tergantung tu, polis tu akan membantu dia dalam melawan hantu2 kat bandar Silent Hill tu.

Lagi satu penambah-baikan SHD ialah, takkan ada istilah ‘broken locks’ ataupun pintu yg rosak kuncinya. Ini bermakna, semua pintu dalam game ni boleh dibuka sama ada menggunakan kunci, lockpick, ketuk dgn batu atau senjata, crowbar (yg juga leh digunakan sbg senjata) dll. Tak seperti game Silent Hill yg pertama, terlalu byk pintu yg rosak dan takleh bukak hanya sebab designer game tu malas nak buat bilik tu.. hahaha!!

Sistem senjata dalam SHD lebih cenderung kepada senjata pukul (melee). Tapi ade gak disediakan beberapa senjata api. Apa je yg Murphy leh angkat, leh dijadikan senjata spt kayu, besi, batu dll. Masalahnya, baju penjara yg dipakai oleh Murphy takde byk poket, so dia hanya leh bawak 1 senjata pada satu2 masa. Senjata2 yg digunakan juga akan rosak setelah digunakan banyak kali, jadi keputusan memilih senjata adalah sangat penting dalam game nih.

Bukan Silent Hill kalau takde suasana mengerikan. Klu game first lebih kepada besi berkarat dan pencangkuk manusia, Silent Hill 4 : The Room membawa ke ruangan yang berputar-belit, dan Shattered Memories membawa pemain ke kawasan tandus beku, Downpour ni membawa satu suasana yang sangat berbeza : AIR.

Murphy secara tidak sengaja telah menyebabkan kebakaran kat sebuah stesen minyak. Api padam setelah sprinkler terpasang, tapi air yg banyak telah membawa Murphy ke neraka air (gehtooo). Kat dunia Silent Hill berair ni, hukum fizik tak terpakai. Pintu yang kita masuk tak pergi ke tempat yang sama, laluan yang tak berpenghujung, lubang2 air yg tetiba muncul utk menelan mangsa, dan banyak lagi.

Nampak mcm game ni sangat menarik. Kalau aku ada PS3, ada masa dan ada minat, mesti aku akan main game ni. Tapi tak dapat main, baca review pun cukuplahhhh!!
Chow!!

Advertisements

Feline Curse.

31 Mei 2011 – 9.44 am

Pada yang baca paper, mesti ade terbaca ttg kucing yang dipukul sebab disangka kucing jadian. Ceritanya lebih kurang begini yer :

**************************************************************

JOHOR BAHRU: Gara-gara taksub dengan cerita misteri berkaitan kucing didakwa jelmaan penjenayah atau ahli sihir, segelintir penduduk di sekitar Taman Ungku Tun Aminah, di sini, sanggup mendera binatang itu.

Kejadian berlaku kelmarin apabila seekor kucing peliharaan seorang mekanik didera sekumpulan remaja di kawasan perumahan itu selepas kononnya menerima arahan pihak tertentu bagi memerangkap kucing jelmaan berkenaan.

Pemilik kucing berkenaan, Encik Mohmad Shah Tamyis, 52 tahun, berkata beliau tidak sangka kucing kesayangannya turut menjadi mangsa dan buruan pihak tidak bertanggungjawab selepas terpengaruh dengan kisah yang disebarkan sejak kebelakangan ini.

‘Sebelum ini, saya difahamkan ada kucing ditangkap dan diserah kepada polis kerana dipercayai jelmaan penyamun yang mengamalkan ilmu hitam.

‘Mengikut cerita itu, penyamun terbabit dipercayai bertindak demikian kerana memenuhi kehendak melengkapkan ilmunya sebelum malam Jumaat.

‘Namun, akibat sikap penduduk yang terlalu taksub dengan cerita tersebut, kucing kesayangan saya, Pussy, yang berusia enam bulan menjadi mangsa,’ katanya.

Menurut Encik Mohmad Shah, beliau hanya menyedari kejadian itu apabila mendengar kekecohan berlaku di luar rumahnya.

‘Penduduk percaya ia kucing jadian kerana matanya merah ketika terkena pancaran lampu suluh. Berikutan itu, ia dipukul kira-kira 18 remaja lelaki tanpa belas kasihan.

‘Akibat kejadian itu, ia mengalami luka di beberapa bahagian tubuh dan trauma setiap kali bertemu orang.

‘Saya terkilan melihat keadaan kucing kami, orang ramai sepatutnya bersikap waras dan tidak taksub dengan perkara karut yang belum tentu kesahihannya,’ katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Persatuan Binatang Peliharaan Bahtera Noah, Cik Mariam Yusof, berkata tindakan memerangkap kucing yang dianggap jelmaan adalah tidak munasabah dan tidak berperikemanusiaan.

Katanya, penduduk tidak harus bertindak sedemikian dan dinasihatkan menghentikan perbuatan itu.

‘Sebelum ini, saya dengar ada seekor kucing ditahan di lokap dan badannya dikatakan panjang, saya tidak menafikan kemungkinan ia kucing hutan dan bukan jadian,’ katanya.

**************************************************************

Pendapat aku?

1. Manusia semakin lama semakin tahyul dan kejam. Mungkin akibat dari kesan teknologi yang terlalu cepat naik, maka masyarakat Malaysia khususnya kemarau dengan pengisian mistik. Ni pendapat aku je la. Aku mmg suka bab2 psikologi nih.

2. Mata kucing merah apabila terkena lampu suluh bermakna kucing tu kucing jadian? Nak cakap bodoh kang marah lak, tapi warna merah tu datang dari pembalikan cahaya dari retina mata. Mata kucing mempunyai lapisan pembalik cahaya spesel yang dipanggil ‘tapetum lucidum’ yang berfungsi seakan2 cermin kat bahagian belakang mata mereka. Sebab tu bila mata kucing disuluh pada waktu malam, ia akan membalikkan cahaya terang dan berwarna merah. Keymon la people, cari fakta dulu yer.

3. 18 remaja lawan seekor kucing? No komen.

4. Kucing tu diberi nama Pussy? Lagi laaaa no komennnnnn!!!!!!

Chow!!


If It Ain’t Broken, Don’t Fix It!

22 Mei 2011 – 5.23 pm

Aku yang tak kaya ni tak mampu utk memiliki iPhone ataupun BlackBerry mahupun HTC, jadi aku hanya ada handphone2 Nokia je iaitu E72 White Edition, 5800 XpressMusic dan X3-02 Touch ‘n Type. Untuk berinternet (Facebook dll), aku akan gunakan Nokia E72 yang aku masukkan sim kad broadband Maxis aku kat dalam tu. Aku guna E72 berbanding hp yg lain sbb E72 ni keypad QWERTY, jd senang sket nak menaip dan ia gak ada RAM yg agak besar berbanding hp aku yg lain. So takde la lembab phone aku nanti time surf internet. Jadi selama ni, aku akan gunakan Opera Mobile untuk surf internet dan FB.

Sejak beberapa hari yang lepas, Facebook via Opera Mobile mempunyai design layout yang baru. Biasanya aku sukakan pembaharuan yang dibuat utk pengalaman internet secara mobile nih, tapi kali ni aku terpaksa katakan yang layout baru ni adalah crap = sampah!!

Layout Opera Mobile kali ni mengambil masa yang agak lama untuk loading sesuatu page FB berbanding layout sebelum ni. Lagi satu, masa loading, dia tunjuk perkataan ‘Loading’ tu kat skrin, yang aku rasa sangat annoying. Aku lebih sanggup tengok kat skrin kosong berbanding tengok kat skrin yang ada tulis perkataan ‘Loading’ tu sebab bila ada perkataan tu, rasa mcm proses loading tu ambil masa lebih lama.

Lagi satu, tetiber font utk kotak post status dan komen jadi besar. Mmg la senang nak baca, tapi bila aku taip panjang2 sket je, aku susah nak tengok post/komen aku secara keseluruhan sebelum aku submit/komen. Bagi seorang yang particular dari segi ejaan mcm aku ni, mmg benda ni agak menyusahkan.

Dengan layout baru ni jugak, aku dah takleh nak masuk dalam FB Touch. Kadang2 aku mmg kena masuk ke FB Touch sbb ade yg aku takleh buat kat FB Mobile, dan utk masuk kat FB Full Site pula akan ambil masa dan guna data yg banyak. So, bye-bye Facebook Touch. 😦

Dan yang paling aku hangen ngan layout baru ni, selalu sangat error. Bayangkan dari 10 kali klik, hampir 5 akan jadi error. Kadang2 tu mmg akan error saje..

Masalah2 yang berlaku ni bukan hanya pada Opera Mobile, tapi juga berlaku kat Nokia web browser yg dh mmg ade dlm phone tu. Tapi aku tak tau lak dalam Opera Mini berlaku ke tak. Apa yang pasti, aku mmg tak suka dgn layout baru ni. Nampak terlalu rapuh dan undependable. Aku harap mereka yang berkaitan akan cuba perbaiki masalah ni. Jangan hanya sebab nak browsing nampak cantik, skrip2 yg digunakan memberatkan phone. Tak semua org mampu ada iPhone yg guna Safari, BlackBerry dan HTC yang mmg ada software dalaman yang menyokong FB tanpa perlu masuk mana2 browser. Fikir2 jugak la pengguna yang hanya ada Opera Mobile, Opera Mini dan Nokia Web Browser.

Chow!!


Love To Hate!!

10 Mei 2011 – 12.52 pm

Let me ask you a question. Is there any chance that there’s at least 1 arrogant and cocky person at your workplace? I bet there is. According to Wiki, arrogant means ‘having excessive pride in oneself’, while cocky means ‘boldly or brashly self-confident’.

While it is almost inevitable to avoid these kind of people especially in workplace surroundings, that doesn’t change the fact that we sometimes reach the highest bar in our patience meter trying to cope with those unneeded attitudes. Being involved with arrogant person will somehow affect our work performance, by a bit if not a lot.

I am speaking (writing) based on my own experiences; need to report to ONE super-annoying-arrogant person when I have problems with my labs. I find reporting to my Department Head is not as hard as reporting to him, although my DH is far more superior than that arrogant person.

These are some of the troubles that occur, working with stupid (did I say stupid? I guess I did.) arrogant person. (Let’s just say that the person is a HE, as I’m too busy to write down the words That Person every time.)

1. He always avoid work, thinking that he has a few men under his command so he could just ask them to do it, even though their hands are quite full at the moment.

2. He will not hesitate to scold at people, heck, even to people who are more superior than he is! Believe me, I’ve seen it with my own two eyes. Well, he manage to exclude the Pengarah from his list though.

3. He is super-clever in making dumb (the word DUMB is an understatement) excuses, especially at times when he needs to report to his superior about problems that he could not settle. By making those ridiculously-hilarious-dumb excuses, he will try at his best to somehow relate the excuse to other person, making that person look so bad (trust me on this one. Been there, done that).

4. He thinks that he is the most intelligent personnel in the workplace, as if the world revolves around him.

5. He masters the art of ass-kissing. Lol!

Me and a few of my friends experienced lots of bad situations regarding this person, and we just play it safe by not talking back at him, not because we respect him, but because we will just make fun of him behind his back. Haha!

Chow!!


Don’t Rain On My Blu-ray Parade!!

9 Mei 2011 – 6.57 pm

Sejak aku bekerja kat Politeknik Muadzam Shah ni, banyak yang aku belajar. Salah satunya, mendownload movie blu-ray!

Memang aku akui, aku dah mula minat untuk menonton movie2 dalam format blu-ray, tak kira la yang dah diconvert atau yg untouched. Aku sukakan kualiti gambar yang sangat clear, sampai leh nampak dan kalau nak, leh kira jumlah jerawat kat muka pelakon2 movie2 tu.. Sebelum ni, aku tak kisah sgt ttg kualiti gambar sesebuah movie, sbb tu dulu aku rajin gak beli vcd movie yang tak berapa nak original. Tapi sejak berkawan ngan Azri aka Kaki Wayang (nama dalam FB), aku dah jadi fanatik ngan movie2 bertaraf blu-ray. Tapi aku rasa hobi ni kira ok je, sbb tak melibatkan modal yg besar pun. Cuma perlukan hard disk utk simpan movie2 yang bersaiz besar tu, dan juga akaun premium dari site2 file hosting spt Rapidshare, Fileserve, Netload dll. Oh tak lupa juga line internet yang unlimited.

Untuk pengetahuan, dah banyak gak la movie2 yang aku ngan Azri dah download mase internet takde masalah dulu. Leh dikatakan, hampir setiap hari kitorg mendownload. Ni antara movie2 yang ada dalam simpanan aku.

Ni pun selepas aku buang beberapa movie sbb hard disk aku dah hampir penuh. Mane tak penuh, bayangkan la, utk movie untouched tu, satu movie je dah bersaiz 30GB – 50GB.. Yang dah convert pula satu movie saiznya antara 4GB – 12GB.. Yg ni baru tgk kat hard disk aku nih.. Belum tgk Azri punya hard disk lg..

Hard disk aku ada dua, satu yang dah merah tu, dan satu lagi yang nama yazidy.. Yg tu pun dh tgl berapa GB je lagi..

Tapi sejak awal tahun ni, kitorg tak dapat nak mendownload sangat sebab line internet dah sangat tak ok. Kalau ping, asyik request timed out je. Kalau dulu dalam satu malam download (dr kul 6 ptg sampai 7 pagi) leh dapat 2 movie, tapi sekarang 1 movie pun lum tentu. Kadang2 tu stop kat pertengahan jalan. Jadi oleh sebab dah lama tak mendownload, jadi kami dah ketinggalan banyak movie. Kalau tgk kat website yg aku biasa g utk download movie tu, mmg banyak yang miss.

Tu baru page pertama tu.. Tak tgk lagi page2 seterusnya. Mmg terkilan sgt sbb tak dapat nak memiliki movie2 bluray terbaru. Apa nak buat kannnnn..

Chow!!


Flooded Memories…

13 April 2011 – 9.03 am

Masa aku dok belek2 handphone2 aku yang murah tu, aku masuk dlm galeri dan tgk gambar2 lama yang aku pernah snap.. Godek punya godek, aku terjumpa beberapa gambar yang membuatkan aku terfikir utk menulis ttg gambar2 tersebut..

Semasa di penghujung Monsun yg lepas, lebih kurang dalam awal bulan 3 yg lepas, hujan telah turun kat kawasan Muadzam Shah terchenta ni tanpa henti selama beberapa hari. Untuk pengetahuan, Muadzam Shah pernah terputus hubungan dengan dunia luar masa dilanda banjir beberapa tahun yg lepas (tapi masa tu aku tak keje kat sini lagi) apabila Jalan Ladang Hwali, Jalan Ladang Trading dan Jalan Kampung Baru Bukit Ibam di Bera terpaksa ditutup kerana dinaiki air.

Mujurlah hujan yang turun masa bulan 3 tu tak menyebabkan Muadzam Shah terputus hubungan lagi. Tapi hujan tu telah menyebabkan sesetengah kawasan dalam Politeknik Muadzam Shah ni dinaiki air hingga ke paras yang agak membimbangkan. Ni antara gambar2 yang aku sempat snap :

Banjir di Pusat Islam. Perhatikan yang pelantar yang ada pelampung tu dah hampir terbalik.

Masih di Pusat Islam. Sebenarnya kat depan PI ni ada tasik, dan kat sekeliling tasik tu ada pedestrian walk. Tapi kat gambar ni langsung tak nampak. Org bertiga tu (Taufiq, Zamri & Jali) bukan tgh tangkap ikan ye. Tapi diorg tgh bersihkan kangkung liar yang tumbuh subur..

Cantik gak walaupun banjir. Huhu..

Bangunan ULPL dan Hospitaliti kat sebelah PI.

Kat jabatan aku iaitu Jabatan Pengajian Am (JPA) pun tak terkecuali dari tempias banjir tuh. Tapi yg ni leh dikira bukan banjir, tapi lebih kepada sistem saliran yang teruk.

Sistem perparitan yang tak sempurna menyebabkan air hujan tak dapat mengalir keluar. Bertakung kat longkang.

Air dah mula naik.

Air semakin menghampiri ke pintu makmal bahasa yang aku jaga.

Hujan makin lebat dan air makin naik.

Now, kenapa aku risau sangat air naik sampai ke makmal? Sebabnya :

Bila bukak pintu makmal, nampak tak plug elektrik kat mana? Tak nampak? Takpe, aku besarkan lagi gambar….

Dah nampak? Tak nampak gak? Besarkan lagi la..Sekarang dah nampak? Yup, aku risau sebab plug tu kat bawah lantai. So kalau air masuk, memang terus akan pergi kat plug2 tu dulu. Setiap meja komputer ada plug, so klu nak selamatkan mmg tak dapat.

Tapi Alhamdulillah, air tak sempat nak masuk ke makmal, hujan dah berhenti. Tapi tak tau la pulak masa akan datang. Mana tau tetibe hujan mencurah2 lagi kan. Ok la, tu je.

Chow!!


Severely Scarred Civic…

11 April 2011 – 11.11 pm (Nice number, huh!)

Pada minggu lepas, aku dipelawa oleh kawan aku kat KL untuk menyertai satu kelas yang dianjurkan oleh Yayasan Kesenian Kebangsaan (The National Conservatory of Arts) kat 333, Persiaran Ritchie Off Jalan Ritchie, KL. Tapi post ni bukan utk aku ceritakan ttg kelas tu, tapi sesuatu yang lain.

Jadi setelah menerima pelawaan kawan aku tu, pada Sabtu lepas (9 April) aku pun bertolak ke KL. Oleh kerana aku dikehendaki utk bawa gitar untuk kelas tu, jadi aku pun singgah dulu kat rumah Azri untuk pinjam gitar yang dia pinjam dari Ajip dan setelah dapat gitar, aku pun bertolak ke KL dalam pukul 10.30 am..

Macam biasa, kalau aku g KL, aku akan bawak kereta sampai ke Stesen Komuter Seremban, parking kat situ dan aku akan naik komuter ke KL. Jadi dalam pukul 1 tengah hari tu, aku pun sampai kat stesen komuter Seremban. Haaaa!! Ni yang aku nak citer ni… Ceciter!! Ceciter!!

Sampai je kat tempat ambik kupon parking tu, aku mula rasa sentap! Sebab apa? Sebab ada orang yang baeeekkkk punya landing parking kat betul2 depan mesin kupon tu. Kereta dia walaupun tak sebesar kereta kebal, tapi cukup untuk membuatkan orang susah nak masuk ke kawasan parking tu. Sedangkan kereta aku yang comel tu pun dah susah nak masuk, inikan pula kalau ade kereta yang kurang comel nak masuk. Tak ke menyusahkan orang? Ni la kereta tu :

Ape la logik yang dia guna tah yang membuatkan dia fikir dia boleh parking kat situ tah.. Kite bakorrr!!

Aku ingatkan bila aku dah lepas kete mangkok tu, dah lepas bala. Tapi rupa-rupanya, hari tu merupakan Hari Parking Suka Hati Sedunia! Tengok je la gambar-gambar nih :

Tak ke bengong parking camtu? Sebenarnye banyak lagi kereta2 yang parking ikut suka hati mak bapak diorg je, tapi aku tak kuasa nak snap gambar2 kereta2 itewwww, sebab mereka bukan artis pown.. Lagipun mase tu aku nak kejar tren, so terpaksa berlari2 anak sambil jadi paparazzi tak bergaji..

Mungkin korang akan terfikir, mungkin orang2 yang parking macam tu dah takde pilihan lain sebab parking penuh, tapi bila aku masuk belakang sikit (tempat aku park kereta aku), macam ni la keadaan parkingnya :

Kan ade berjuta2 lemon parking kosong tu? Nampak sangat yang parking macam haram tu sebenarnya malas nak jalan jauh sikit untuk parking kat area belakang nih. Keji laaaa!!!!!

Chow!!