where my dreams linger………

office drama

Indoor Umbrella, Anyone?

29 Mei 2011 – 4.02 pm

Pada 18 April 2011 yang lepas, hujan yang sangat lebat telah melanda pekan Muadzam Shah sehingga menyebabkan banjir di sesetengah kawasan. Tapi banjir lite2 jer la. Tapi hujan kali membuatkan kitorang kat opis JPA sedar yang terdapatnya kebocoran di pejabat kitorang tu. So dengan berlakunya kebocoran tu, dapat la kitorang report kat UPP. Kalau tak, sampai bila pun tak tau ttg kebocoran tu. Ni antara pic2 yang aku sempat snap (kalau nak tengok pic yg jelas, just klik je kat pic2 tu k) :

Air keluar melalui celah2 siling dan lampu. Menakutkannnn..

Siling dah start basah. Takut siling runtuh je masa tu.

Air dah mula bertakung kat lantai.

Rina yang berjalan sambil mengelak2 air yang mencurah.

Tadah air guna bakul sampah je..

Oleh sebab kena air hujan, Lynnie pun keluarkan payung pinknya sambil nyanyi lagu Umbrella oleh Rihanna..

Bocor kat banyak tempat, tapi bakul sampah tak cukup..

Diva sangat!!

Tak cukup bakul sampah, tong sampah pun jadi tempat tadah air..

Air dah membanjiri JPA. Eh, kaki sape yg cantek tuuuu?

Siling kat dalam bilik utiliti yg dijadikan surau. Habis telekung ngan sejadah basah.

Sila dudukkkk..

Mesin fotostat sket lagi nak kena air.

Kat tingkap pun dah masuk air..

Setelah barang dipindahkan dari bilik utiliti.

So lepas berlaku banjir tu, kitorg pun report kat UPP, dan diorg akan report kat kontraktor. Tak tau la kontraktor dah repair atau belum. Kalau nak tau dah repair, kena tunggu hujan lebat lagi la.. Tapi mase ni mmg hujan sgt lebat, sampai tempat parking belakang opis aku pun banjir. Seb baik sempat pindahkan kete. Kalau tak, kompem kete aku dah jadi bot sekarang neh. Huhu..

Chow!!


A Birthday Before.

29 Mei 2011 – 3.19 pm

Oleh sebab aku ade buat post ttg birthday salah sorang staf kat JPA ni, so tak adil la kalau aku tak buat mase birthday  yg lain. So mase belek2 hp aku yg murah tu, aku terjumpa la sket pic mase birthday Rina, juga staf dalam jabatan kitorg. Sepatutnya birthday ni utk 2 org iaitu Rina dan Dila, tapi oleh sebab Dila cuti mase tu, so hari tu khas utk Rina je la. Sambutan ni dibuat pada 22 April 2011.

Kek yang dioder utk diorg.. Sedap weh kek nih! Aku sukewwwww!!

Rina yg excited mase nak potong kek. Ye la kan. ni pun surprise gak nih.. JPA mmg suka wat besday seprise2 nih..

Upacara menyembelih kek.

Rina yang agak fotogedik di situ..

Sori la Rina ye, sebab ade 4 pic je utk birthday ko neh.. Takpe, next time aku snap banyak2 k.

Chow!!


Do You Feel Like An English Language?

27 Mei 2011 – 4.45 pm

Jabatan aku merupakan Jabatan Pengajian Am, dan salah satu subjek yang berada di bawah jabatan kitorg ialah subjek Bahasa Inggeris. Jadi adalah tugas jabatan kitorg utk memastikan bahasa Inggeris tidak dipinggirkan dalam urusan2 rasmi PMS. Jadi pada 12 Mei yang lepas, satu memo telah dikeluarkan oleh jabatan aku dan telah dihantar (secara emel) kepada semua staf PMS. Inilah memonya yer :

Bermulalah dari hari tu, setiap hari Rabu merupakan hari rasmi Bahasa Inggeris bagi kakitangan PMS, dan mereka dimestikan untuk mencuba bertutur dalam bahasa Inggeris pada setiap hari Rabu. kalau tak dapat banyak, sikit pun jadi la..

Tapi bila tengok pada 18 Mei dan 25 Mei lepas, takde pun yang guna BI mase berurusan. Aku cuba gak menjawab telefon dalam BI, dan ada gak yg respon dalam BI, tapi kebanyakkannya akan disambut dalam Bahasa Melayu. Aku lak yg termalu2 bila ckp BI sorang2 dlm phone.

Lagi satu, aku dah janji ngan Azri aka Kaki Wayang utk ckp BI mase kitorg kuar g mkn tiap2 hari, tp janji tgl janji je.. Hahaha!! Masing2 ckp melayu berabuk. Ntah bile la kitorg akan start ckp BI. Tp aku agak segan la ngan Azri sbb BI dia hebat. Sia guna slang america lagi kaoooo!! Huhu!!

Sbnrnye tak susah pun nak ckp BI ni, even pada yang hanya tau yg basic je. Just guna I & You masa bercakap pun merupakan satu permulaan yang baik.  Tapi masing2 malu (termasuk aku). Huhu..

Lagi satu yg aku tak gemar, tak ramai yg bukak emel kat PMS ni. Jadi bila aku tanya ttg memo tu, ramai yg ckp tak tak dapat memo tu sbb tak bukak emel. Macam mana la Green Technology nak berkesan kannn..

Anyway, diharap start minggu depan, ada yg guna BI.. Sikit2 pun takpe la yeeeee… (Nasihat utk diri aku sndri gak nih)

Chow!!


Birthday Bash(ful)!

27 Mei 2011 – 3.36 pm

Pada 25 Mei lepas, JPA sekali lagi telah dikejutkan ngan sambutan hari jadi salah seorang staf dalam jabatan kitorg, iaitu Tengku Mardzi’iah (betol ke ejaan tu?). Aku pun tak tau diorg nak suprise ni.. Tetibe je ajak g balik dinding dan start nyanyi lagu besday. So join je la. Haha!!

Besday gegurl yg pose tak hengat ngan kek..

Pembakaran lilin berlaku apabila gas Puspanita bertindabalas ngan dapur Puspanita, lalu menghasilkan percikan api yang kemudiannya berkolaborasi ngan lilin itewww.. Seb baik smoke detector tak detect.. wakaka!!

Bertepuk tampar setelah selesai menyanyikan lagu Menghilir Di Sungai Pahang.. Lagu Hepi Besday lahhh!!

Tiupan sangkakala.. Eh, bukanlah!! Hembusan sepoi2 oleh Tengku.

Mari belajar teknik2 memotong kek yang betol.. Dua tangan tuuu.. Kao mampooo??!!

Menadah tangan tanda bersyukur.. Motepp?! Haha!! Ust Taha tgh baca doa, so tadah la tangan. Pui nape tak tadah tangan? Ahaksss!!

Nadiah : Nah, telan kek ni sekali ngan tangan2 aku!!
Tengku : Nanti ko! Pas ni aku suap guna kaki aku lak!

Kek yang dah dicincang oleh sape tah.

“Mane bahagian aku weh?” Tanya Nadiah kepada dirinya sendiri.

Keluarga bahagia JPA. Eh, nape aku takde dalam ini gambar? Cameraman lorrr..

Haaaa!!! Baru ade pic aku.. Pose tak hengat kaooo!!

Ok, ni lah citer opis kitorg ye.. Biasa2 jeee..

Chow!!


Share The Care. (1)

27 Mei 2011 – 11.40 am

Pada kul 9 tadi, kami staf2 JPA (Jabatan Pengajian Am) kat PMS telah menghadiri sesi Perkongsian Ilmu oleh Cik Lynnie Jada. Pada yang tak tau, Perkongsian Ilmu adalah sesuatu yang dipraktikkan oleh JPA, iaitu staf2 yang telah menghadiri apa2 kursus, perlu membuat pembentangan ttg apa yg dipelajari kepada staf2 yang lain dalam JPA agar ilmu yang dipelajari dapat dikongsi bersama.

Lynnie telah menghadiri kursus Managing Negotiator & The Deal Process pada bulan Mac lepas, dan hari dia telah berkongsi ilmu tersebut dgn kitorg.

Kursus ni adalah berkaitan dengan teknik2 berkomunikasi dan berunding dengan orang2 di sekeliling kita seperti dalam kehidupan seharian kita. Kursus ni agak berat, jadi pada permulaan kursus mmg sangat mencabar utk kita berikan sepenuh tumpuan. Mcm biasa klu dalam kursus, aku akan cuba buat lawak2 yg tak lawak utk menceriakan suasana. Bukan pe, utk memecah kesunyian je.

Lepas tu diadakan aktiviti2 seperti tiru suara binatang, body language, lukis mimik muka dan lain2.. Utk aktiviti lukis muka, kitorg dimintak utk melukis mimik muka sendiri ketika nak mintak cuti ngan bos. So ni antara contoh2 lukisan kitorg :

Ni lukisan Rina. Sebijik ngan muka dia.. Haha!

Ni lak lukisan Pui.. Kekekeke.. lawak laaaa..

Yg ni aku tak tau lukisan sape.. 😛

Ni aku punya.. Hehehe.. Nak mintak cuti kan, so kena la wat muka kesian..

Ade gak aktiviti yg aku tak dapat nak join sbb aku menggatal g kuar makan. Diorg cakap ada aktiviti lontaran vokal lak tu.. Rase rugi lak tak join.. Huhu.. Berikut ni pic2 yg aku sempat snap :

Hadirin yang menghadiri.

Lynnie yang memberikan ceramah dgn gagahnya.

Sudut lain lak.

Makanan yang disediakan. Ade gak kuih bakar, tapi aku dah abiskan.. Tak sempat nak snap.. Hahaha!!

Ok, tu je. Nanti kalau rajin, aku post lak sesi yg aku jadi penceramah. Keh keh..

Chow!!


Speaking It Right, Again!

23 Mei 2011 – 4.36 pm

Pada 19 & 20 Mei lepas, jabatan aku sendiri iaitu Jabatan Pengajian Am telah mengadakan satu kursus iaitu kursus Public Speaking : Speak It Right! Kursus yang dijalankan selama 2 hari tu memperkayakan lagi pengetahuan kami tentang sebutan2 perkataan dalam bahasa inggeris, phonetics dll.

Seperti yg korang tau, aku ngan Azri dah pun pergi ke kursus Speak It Right kat KL beberapa minggu yg lepas, tapi kali ni kitorg join gak kursus ni. Haha!! Bkn pe, kitorg just nak belajar BI dgn lebih byk lagi.. Aku tak pandai BI mcm Azri, so aku kena belajar lagi banyak. 😛

So ni antara aktiviti2 yang kitorg jalankan pada hari pertama :

1. Lukis gambar partner mengikut buah2an atau sayur2an. Aku dipartnerkan ngan Ijam, so aku lukis Ijam sebagai…

Mango! Hehehe.. Serupa tak?

2. Buat cerita berdasarkan keratan akhbar :

Salah satu kump tgh buat aktiviti mencari keratan2 akhbar (mcm familiar je aktiviti ni.. huhu)..

Kumpulan Azri membuat keratan2.

Ni kumpulan aku..

Dah mcm rewang kenduri kawen dah, sampai dok atas lantai.

Pi’e & Khairul buat presentation.

Kumpulan aku buat presentation.

Kumpulan Azri yang menang aktiviti artikel newspaper sbb dikatakan berbeza dan kreatif. Kreatif?! Hahaha!! Kalau lah juri2 tahu keadaan sebenar yang idea pembacaan berita tu diambil bulat2 dari kursus Speak It Right yang kitorg dah g 3 mgu lepas.. Huhu..

Untuk hari kedua kursus, aku terpaksa update lain kali sebab pic2 utk hari kedua tak dapat lagi. Nak cari pic aktiviti menari ala2 club kaooo!! Huhu..

Oklah, ni je utk kali ni. Nanti dah dapat pic lain, aku update lagi.

Chow!!


The Death Trap.

15 Mei 2011 – 5.24 pm

Awal pagi semalam (14 Mei 2011), kami iaitu kakitangan2 Politeknik Muadzam Shah telah dikejutkan dengan satu berita. Kami diberitahu yang berlakunya satu kemalangan ngeri betul2 di hadapan pintu masuk PMS. Oleh kerana aku tak tahu pun pasal kemalangan ni sehingga la aku nampak post kawan aku kat FB ttg kemalangan tu, jadi aku pun ade la tanye org.. Setelah dikumpulkan citer2, dapat la dibuat sedikit ringkasan ttg kemalangan yg berlaku tu..

Kemalangan berlaku antara sebuah Perodua Viva dan sebuah Honda CRV, dengan Viva tersebut menuju ke arah Kuantan dan CRV menuju ke arah Segamat. Difahamkan bahawa pemandu dan 2 penumpang dalam Viva tu sebenarnya menuju ke PMS untuk menghadiri kursus.

Perodua Viva tersebut datang dari arah Segamat, dan mula memperlahankan kelajuannya untuk memasuki simpang ke Politeknik Muadzam Shah. Dari arah Kuantan pula, sebuah Honda CRV sedang memecut laju menuruni bukit. Adalah menjadi kebiasaan bagi kenderaan2 yang lalu di kawasan ini untuk memecut laju semasa menuruni bukit walhal ini adalah kawasan pendidikan yang mempunyai had laju 30kmsj.

Dari sumber2 yang menceritakan, dipercayai bahawa Viva tersebut tidak memberhentikan kenderaannya dan teragak2 untuk masuk ke simpang.

Oleh kerana menyangka yang Honda CRV tersebut masih jauh dan tidak laju, Viva tersebut akhirnya memutuskan untuk memasuki simpang ke arah PMS.

Disebabkan agak laju, CRV tersebut tidak sempat mengelak Viva dan akhirnya perlanggaran pun berlaku. Akibat daripada perlanggaran itu, Viva tersebut termasuk ke jalan bertentangan.

Diceritakan bahawa Viva tersebut terbalik dan bahagian belakangnya terus dilanggar oleh CRV yang masih tidak dapat diberhentikan.

Setelah berlaku perlanggaran, kedua-dua kenderaan tersebut termasuk ke jalan bertentangan sehingga ke bahagian bahu jalan.

Setelah diasak, akhirnya Perodua Viva tersebut melanggar penghadang jalan.

Setelah dilanggar beberapa kali, akhirnya kedua-dua kenderaan tersebut dapat dihentikan. Keadaan Viva diceritakan sangat teruk, lebih2 lagi di bahagian belakang. Lebih menyedihkan lagi, penumpang di tempat duduk belakang Perodua Viva meninggal dunia akibat dari kecederaan yang serius. Manakala pemandu CRV, pemandu Viva dan penumpang tempat duduk depan Viva sedang berada di hospital.

Ribuan terima kasih juga kepada Kamal Asyraf kerana telah memberikan gambar2 yg telah berjaya diambil oleh beliau selepas kemalangan tersebut berlaku. Berikut merupakan gambar2 tersebut.

Keadaan Honda CRV yang hanya mengalami kerosakan di bahagian depan.

Keadaan Perodua Viva yang tersadai di penghadang jalan. Mari kita lihat dengan lebih dekat.

Bahagian belakang, depan dan tepi Perodua Viva yang sangat teruk.

Sebenarnya berita kemalangan ngeri ini sedikit sebanyak tidak begitu mengejutkan kami, warga PMS kerana kami sedar bahawa jalan di pintu masuk PMS tu seperti sebuah perangkap maut yang pada bila2 masa je boleh meragut nyawa. Jalan yang lurus dan menuruni bukit, menyebabkan kenderaan dari kedua-dua arah cenderung untuk memecut laju, tambahan pula dengan kewujudan 4 lorong di jalan itu. Namun harus diingat bahawa jalan 4 lorong itu bukanlah dikhaskan untuk memotong, sebaliknya adalah untuk memudahkan kenderaan untuk masuk dan keluar dari Politeknik Muadzam Shah.

Sebenarnya aku sendiri telah mengalami beberapa detik cemas kat jalan tu. Semasa aku nak masuk ke PMS, aku akan ambil jalan sebelah kanan yang dikhaskan untuk kenderaan2 yang nak masuk simpang. Tapi ada beberapa ketika, akan ada kenderaan dari arah belakang akan cuba memotong di sebelah kanan, melintasi garisan berkembar. Benda ni terjadi bukan sekali dua, tapi dah banyak kali. Kenderaan yang melalui jalan ni seolah2 menganggap yang jalan ni adalah jalan untuk memotong, padahal wujudnya had laju 30kmsj dan kawasan bebukit di kedua2 hujung jalan menyebabkan penglihatan yang agak terhad tentang kenderaan yang datang dari arah hadapan.

Kawasan berbukit yang perlu dilalui sebelum sampai ke simpang PMS. Dengan keadaan jalan macam ni, adalah sukar untuk mengagak kenderaan yang bakal muncul dari arah bertentangan.

Keadaan jalan yang lurus dan menuruni bukit menyebabkan kenderaan yang lalu di jalan ni akan memecut dan saling memotong.

Simpang untuk masuk ke Politeknik Muadzam Shah. Bayangkan ketika anda cuba untuk masuk ke simpang, ada kenderaan dari belakang anda memotong kenderaan anda dari sebelah kanan, melintasi garisan berkembar. Bahaya kan? Dengan keadaan jalan bukit di hadapan, kdg2 mmg takkan nampak kenderaan yang datang dari arah depan.

Yang lebih membimbangkan lagi, ketika pelajar2 PMS menunggu bas, mereka akan menunggu bas di kawasan tepi jalan, yang mana jika diperhatikan adalah sangat berbahaya kerana kenderaan yang lalu-lalang di sini memang akan berada dalam keadaan yang sangat laju. Jika berlaku kemalangan, dikhuatiri pelajar yang sedang menunggu bas juga akan terbabit dalam kemalangan tersebut.

Aku rasa bukan aku sorang je yang risau ttg keadaan jalan ni, tapi semua warga Politeknik Muadzam Shah juga bimbang dgn keselamatan diri dan keluarga. Jalan ni merupakan jalan utama yang kami gunakan untuk keluar masuk PMS. Ketika waktu pagi yang mana ketika tu kenderaan sedang sibuk untuk pergi ke pejabat, warga PMS ada yang perlu keluar dari kawasan PMS untuk menghantar anak ke sekolah. Bayangkan perasaan risau mereka ketika melalui jalan ini.

Warga PMS juga telah menghantar permohonan untuk dibinakan sebuah jalan di bahagian belakang PMS yang membolehkan kami keluar dari PMS tanpa menggunakan jalan utama, dan jalan belakang tersebut akan terus menghubungkan kami dengan pekan Muadzam Shah, namun sehingga kini permohonan tersebut masih belum ditunaikan. Dulu ada yang cakap, mungkin nak tunggu ada orang yang mati baru akan ada penambahbaikan dari segi keselamatan jalanraya di jalan tersebut spt diwujudkan lampu isyarat, garisan kuning dan bonggol, namun kini setelah ada yang meninggal dunia, masih belum ada apa2 tindakan dalam menambahbaik jalan ini.

Semoga kerisauan kami menjadi kerisauan semua, dan kami harap tindakan yang baik untuk kebaikan semua akan diambil.

PS : Segala info mengenai kemalangan yang berlaku adalah berdasarkan penceritaan dari orang ramai. Saya memohon maaf jika terdapat sebarang kesalahan dalam cerita tersebut. Diharap jika ada yang mengetahui cerita sebenar dan ianya berlainan dari yang saya ceritakan, mohon jasa baik anda untuk memberikan emel kepada saya berkenaan kemalangan tersebut.

Terima kasih diucapkan kepada Kamal Asyraf sebab bagi gambar2 dan juga membetulkan sedikit kesalahan ttg kronologi kemalangan tersebut.

*Tetiba blog aku ni jadi serius pulaaaaa*

Chow!!


Syawal Rush!

12 Mei 2011 – 7.02 pm

Sekali lagi aku terjumpa gambar2 yang menarik dalam koleksi aku yang aku rasa berbaloi diupload.. Aku ada gak upload pic2 ni semua dlm FB aku, tp nak gak aku buat satu entry khas untuk peristiwa ni dalam blog. Peristiwa ni terjadi tahun lepas, jadi kalau ade sape2 yg kata aku post benda2 yg dah basi, ade aku kesah? Aku guna broadband ko ke utk post dan upload? Aku guna laptop ko ke utk taip? Aku guna letrik ko ke? Tak kannnnn.. So diam2 je ngan pendapat murah ko tu, dan kalau tak suka sila tinggalkan site ni dan klik ke site2 Harian Metro atau Berita Harian untuk berita2 yang tak basi katakau!!

Pada 1 Oktober 2010, Politeknik Muadzam Shah telah mengadakan majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri di Balai Merdeka (Bagi staf2 yang masuk selepas kita pindah ke poli baru, mmg tak tau la tempat ni).. Majlis tu dijalankan semasa perhimpunan bulanan, dan kebetulan pulak mase tu turn jabatan aku iaitu Jabatan Pengajian Am utk anjurkan perhimpunan bulanan, jadi secara otomatik aku dilantik menjadi emcee utk perhimpunan bulanan dan majlis sambutan hari raya nih..

Persiapan sehari sebelum sambutan. Ok, pentas dah siapppp…

Gantung2 ketupa ngan susun kerusi pun dah setel.. Oleh sebab aku je jejantz kat situ, so aku la yg kena panjat kerusi meja utk gantung ketupat tu kat siling.. Gigih kaooo!!

Hiasan alas meja guna daun kelapa.. Idea Kak Iza yg kreatif tak hengat..

Ok ye puan2, hari ni kita nak masak gulai daun kelapa ngan daun pisang masak sambal.. Bahan-bahannyaaaa……..

Sekali lagi snap pentas yg cantik..

troli utk letak kek pun jadi mangsa gantungan ketupat2..

Tu pic mase persiapan. Sekarang hari yang ditunggu pun tibaaaaa…..

Kami diminta untuk memakai pakaian lengkap baju melayu bagi lelaki, dan baju apa2 je la bg perempuan.. Asalkan menutup aurat dan vogee (vogue).. Perhimpunan bulanan dijalankan seperti biasa, tapi mmg agak meriah sebab semua pakai baju cantik2 dan hiasan balai yang serba-serbi cantik.. Penat tau aku manjat2 utk gantung ketupat2 tak tulen itewwww..

Penyampaian Anugerah Artis Paling Seksi (Kak Iza) dan Artis Paling Kontroversi (Aiman). Huhu.. Gurau je.. Ni sebenarnya penyampaian hadiah hari jadi. Congratz!

Selesai je perhimpunan bulanan, banner perhimpunan bulanan yang kaler pink tu dicabut, dan digantikan ngan banner Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri. Mase ni dah riuh dan meriah dah sebab acara rasmi dah habis. Masing2 yang tadi mengantuk dah segar balik bila terdengar lagu2 raya berkumandang.

Siap acara memotong kek lagi.. Mereka yang berebut-rebut utk memotong kek itu ialah (dari kiri) Ustaz Taha, En. Rosidi, Tn Hj Rosli, En. Shahril, En. Zainal dan En. Rafie. Aku ngan Izman tengok je dari belakang..

Selesai acara memotong kek, ada pulak acara bersalam-salaman sesama staf sama jantina.. Lepas tu, tibalah masa utk makan, dan kitorang pun makan (moteppp tak makan??!!).. Macam2 makanan ada, tapi makanan yang sinonim ngan raya la.. Ketupat, rendang, sambal kacang, sate dll lagi..

Henchek Azri yang pantang dengar pasal makanan. Org lain tak ambik makanan lagi, dia dah bungkus dah. Huhu.. Gurau je.. Sebenarnya masa ni dah siap makan, dan banyak yang lebih.. So masing2 pakat2 bungkus..

Selesai je makan, apa lagi, mase bergambar sakan! Masing2 keluar mode gedik. Posing sajooo!!

Akim, aku, Taufiq, Azri, Ita, Ain, Lieya, Fie, Tini, Aina, Fida dan Manjer.. Kitorang mase ni tubuhkan kumpulan ala2 K-Pop.. Sebab tu ahli kumpulan ramai.. Hahaha!!

Riang-ria di hari raya!!

Jejaka2 manja di PMS. Hahaha!! Akim, Izman, Azri, aku dan Ajip.

Black & White. Artis2 katernyer..

Staf PMS mengucapkan, Selamat Hari Raya Aidilfitri!!

Kenangan2 kat poli lama mmg takkan dapat dilupakan.. Feeling jap.. Nak nanges laaaa!!!

Chow!!


Love To Hate!!

10 Mei 2011 – 12.52 pm

Let me ask you a question. Is there any chance that there’s at least 1 arrogant and cocky person at your workplace? I bet there is. According to Wiki, arrogant means ‘having excessive pride in oneself’, while cocky means ‘boldly or brashly self-confident’.

While it is almost inevitable to avoid these kind of people especially in workplace surroundings, that doesn’t change the fact that we sometimes reach the highest bar in our patience meter trying to cope with those unneeded attitudes. Being involved with arrogant person will somehow affect our work performance, by a bit if not a lot.

I am speaking (writing) based on my own experiences; need to report to ONE super-annoying-arrogant person when I have problems with my labs. I find reporting to my Department Head is not as hard as reporting to him, although my DH is far more superior than that arrogant person.

These are some of the troubles that occur, working with stupid (did I say stupid? I guess I did.) arrogant person. (Let’s just say that the person is a HE, as I’m too busy to write down the words That Person every time.)

1. He always avoid work, thinking that he has a few men under his command so he could just ask them to do it, even though their hands are quite full at the moment.

2. He will not hesitate to scold at people, heck, even to people who are more superior than he is! Believe me, I’ve seen it with my own two eyes. Well, he manage to exclude the Pengarah from his list though.

3. He is super-clever in making dumb (the word DUMB is an understatement) excuses, especially at times when he needs to report to his superior about problems that he could not settle. By making those ridiculously-hilarious-dumb excuses, he will try at his best to somehow relate the excuse to other person, making that person look so bad (trust me on this one. Been there, done that).

4. He thinks that he is the most intelligent personnel in the workplace, as if the world revolves around him.

5. He masters the art of ass-kissing. Lol!

Me and a few of my friends experienced lots of bad situations regarding this person, and we just play it safe by not talking back at him, not because we respect him, but because we will just make fun of him behind his back. Haha!

Chow!!


Don’t Rain On My Blu-ray Parade!!

9 Mei 2011 – 6.57 pm

Sejak aku bekerja kat Politeknik Muadzam Shah ni, banyak yang aku belajar. Salah satunya, mendownload movie blu-ray!

Memang aku akui, aku dah mula minat untuk menonton movie2 dalam format blu-ray, tak kira la yang dah diconvert atau yg untouched. Aku sukakan kualiti gambar yang sangat clear, sampai leh nampak dan kalau nak, leh kira jumlah jerawat kat muka pelakon2 movie2 tu.. Sebelum ni, aku tak kisah sgt ttg kualiti gambar sesebuah movie, sbb tu dulu aku rajin gak beli vcd movie yang tak berapa nak original. Tapi sejak berkawan ngan Azri aka Kaki Wayang (nama dalam FB), aku dah jadi fanatik ngan movie2 bertaraf blu-ray. Tapi aku rasa hobi ni kira ok je, sbb tak melibatkan modal yg besar pun. Cuma perlukan hard disk utk simpan movie2 yang bersaiz besar tu, dan juga akaun premium dari site2 file hosting spt Rapidshare, Fileserve, Netload dll. Oh tak lupa juga line internet yang unlimited.

Untuk pengetahuan, dah banyak gak la movie2 yang aku ngan Azri dah download mase internet takde masalah dulu. Leh dikatakan, hampir setiap hari kitorg mendownload. Ni antara movie2 yang ada dalam simpanan aku.

Ni pun selepas aku buang beberapa movie sbb hard disk aku dah hampir penuh. Mane tak penuh, bayangkan la, utk movie untouched tu, satu movie je dah bersaiz 30GB – 50GB.. Yang dah convert pula satu movie saiznya antara 4GB – 12GB.. Yg ni baru tgk kat hard disk aku nih.. Belum tgk Azri punya hard disk lg..

Hard disk aku ada dua, satu yang dah merah tu, dan satu lagi yang nama yazidy.. Yg tu pun dh tgl berapa GB je lagi..

Tapi sejak awal tahun ni, kitorg tak dapat nak mendownload sangat sebab line internet dah sangat tak ok. Kalau ping, asyik request timed out je. Kalau dulu dalam satu malam download (dr kul 6 ptg sampai 7 pagi) leh dapat 2 movie, tapi sekarang 1 movie pun lum tentu. Kadang2 tu stop kat pertengahan jalan. Jadi oleh sebab dah lama tak mendownload, jadi kami dah ketinggalan banyak movie. Kalau tgk kat website yg aku biasa g utk download movie tu, mmg banyak yang miss.

Tu baru page pertama tu.. Tak tgk lagi page2 seterusnya. Mmg terkilan sgt sbb tak dapat nak memiliki movie2 bluray terbaru. Apa nak buat kannnnn..

Chow!!