where my dreams linger………

Posts tagged “downpour

When An Ex-Gamer Writes – Silent Hill Downpour

Masa aku muda2 dulu (sekarang pun masih muda lah), aku suka sesangat main game. Aku ada PS2 kat kampung (yg dh lebih setahun aku tak usik), dan antara game yg aku suka main dulu ialah Final Fantasy, Resident Evil, Parasite Eve, Harvest Moon dan lain2. Tapi game yang paling seram yg aku pernah main ialah : Silent Hill!

Dari game pertama sampai la yg ke no 4, aku dah main game2 Silent Hill tu. Aku ingat lagi mase game 1st Silent Hill kuar, dan aku start main game tu, aku struggle yg teramat sangat utk menghabiskan game tu. Sebabnya, dah la game tu sangat2 menakutkan, dah tu puzzle2 yang ada dalam tu susah2 nak mampus! Oleh sbb mase tu internet masih susah dicapai dan aku takleh nak cari kat internet utk cara2 penyelesaian puzzle2 dalam game tu, aku pernah ambik masa 6 bulan utk selesaikan puzzle ‘Broken Piano’ dalam game tu. Giler kaooo!!

Tapi selepas game yg ke-4 iaitu Silent Hill 4 : The Room, aku dah tak berapa minat utk main game dah. So bila Silent Hill 5 : Origins dan Silent Hill 7 : Shattered Memories kuar utk PS2, aku tak beli pun. Tapi aku masih ingat mcmne aku dulu terpaksa suruh adik aku temankan aku main game tu tengah2 malam, sebab aku takut nak main sorang2. Hahaha!!

Sekarang Konami akan mengeluarkan game terbaru Silent Hill iaitu Silent Hill 8 : Downpour utk PS3. Berdasarkan review2 yang aku baca kat internet, game ni mcm best je. Tp aku takkan dpt main kot sbb aku takde PS3, dan aku takkan beli PS3 kot. Baik aku beli hp.. Huhu..

Dari review2, dirasakan (dirasakan gitewwwww) yang plot bagi Silent Hill : Downpour (SHD) ni antara yang terkuat antara semua game2 SH yang pernah dikeluarkan. Pemain akan memainkan watak Murphy Pendleton, seorang banduan yang entah macam mana leh terperangkap dalam pekan berpuaka, Silent Hill setelah kenderaan yg membawa banduan mengalami kemalangan. Selepas Murphy tersedar dari kemalangan tu, dia dah berseorangan dalam kawasan Silent Hill yang kita tak pernah nampak sebelum ni dalam game2 yg lepas. Sekarang Murphy perlu cari jalan untuk keluar dari tempat berhantu nih. Best!!!

Game SHD kali ni agak berbeza ngan game2 SH sebelum ni dalam beberapa aspek. Salah satunya, Murphy takkan keseorangan sepanjang masa. Dalam beberapa situasi, dia akan berjumpa dgn penduduk, banduan lain, dan pada permulaan game juga, Murphy akan berjumpa dgn seorang polis perempuan yang tergantung kat jambatan. Murphy perlu memilih utk menolong polis tu atau tak.

Ni salah satu kelainan SHD nih dari game2 SH yg lepas2. Game ni tak linear. Ada masanya, pemain perlu buat keputusan2 kritikal dan keputusan ni akan mempengaruhi jalan cerita game. Contohnya, kalau dia selamatkan polis yang tergantung tu, polis tu akan membantu dia dalam melawan hantu2 kat bandar Silent Hill tu.

Lagi satu penambah-baikan SHD ialah, takkan ada istilah ‘broken locks’ ataupun pintu yg rosak kuncinya. Ini bermakna, semua pintu dalam game ni boleh dibuka sama ada menggunakan kunci, lockpick, ketuk dgn batu atau senjata, crowbar (yg juga leh digunakan sbg senjata) dll. Tak seperti game Silent Hill yg pertama, terlalu byk pintu yg rosak dan takleh bukak hanya sebab designer game tu malas nak buat bilik tu.. hahaha!!

Sistem senjata dalam SHD lebih cenderung kepada senjata pukul (melee). Tapi ade gak disediakan beberapa senjata api. Apa je yg Murphy leh angkat, leh dijadikan senjata spt kayu, besi, batu dll. Masalahnya, baju penjara yg dipakai oleh Murphy takde byk poket, so dia hanya leh bawak 1 senjata pada satu2 masa. Senjata2 yg digunakan juga akan rosak setelah digunakan banyak kali, jadi keputusan memilih senjata adalah sangat penting dalam game nih.

Bukan Silent Hill kalau takde suasana mengerikan. Klu game first lebih kepada besi berkarat dan pencangkuk manusia, Silent Hill 4 : The Room membawa ke ruangan yang berputar-belit, dan Shattered Memories membawa pemain ke kawasan tandus beku, Downpour ni membawa satu suasana yang sangat berbeza : AIR.

Murphy secara tidak sengaja telah menyebabkan kebakaran kat sebuah stesen minyak. Api padam setelah sprinkler terpasang, tapi air yg banyak telah membawa Murphy ke neraka air (gehtooo). Kat dunia Silent Hill berair ni, hukum fizik tak terpakai. Pintu yang kita masuk tak pergi ke tempat yang sama, laluan yang tak berpenghujung, lubang2 air yg tetiba muncul utk menelan mangsa, dan banyak lagi.

Nampak mcm game ni sangat menarik. Kalau aku ada PS3, ada masa dan ada minat, mesti aku akan main game ni. Tapi tak dapat main, baca review pun cukuplahhhh!!
Chow!!

Advertisements