where my dreams linger………

Posts tagged “lori roti

So Good You Can Even Eat It At The Accident Site.

30 Mei 2011 – 5.34 pm

Kalau sebelum ni orang berpusu2 utk berebut beras ‘free’ masa ada lori beras terbalik, kali ni kita menyaksikan pula orang berebut2 utk mengambil roti yang bertaburan setelah lori yang membawa roti2 tersebut terbalik kat Setiu, minggu lepas.

Even masa tu tengahari terik ngan cuaca panas, dan sekalipun masa tu media dah ada kat situ, org2 (sesetengah je la kot) kat situ tanpa segan-silu terus mengutip roti2 yang bertaburan seolah2 org2 yg berebut makanan kat Kenya. Ada pulak yg siap bawak plastik besar2 utk isi roti2 tu.

Org2 yg kutip tu cakap, driver lori tu, Mustapha Abdul Rahman, 54, yang tak mengalami kecederaan, yang bagi kebenaran untuk ambik roti2 tu semua. Tapi aku nak tanya sket, roti2 tu milik dia ke? Kalau betul roti2 tu milik dia, ok la, dia ada hak utk bagi roti2 tu kat org ramai.

Tapi biasanya driver lori hanya bekerja utk kilang2 yang mengeluarkan produk utk dihantar ke destinasi. Maknanya (takde maknenye) roti2 tu adalah milik kilang. Jadi jika roti2 tu milik kilang, dan sekiranya tauke kilang tak redha org2 tu ambik roti dia, bukankah roti2 tu akan jadi HARAM hukumnya untuk diambil sesuka hati?

Adakah orang2 yang ambil roti2 tu sedar ttg perbuatan mereka adalah seolah2 mencuri? Malah, boleh dikira mereka mencuri dari orang yang ditimpa bencana. Bukankah itu sangat kejam? Hanya kerana roti yang berharga 60 sen, mereka sanggup melupakan soal hukum. Even aku yang tgh takde duit ni pun takkan terfikir utk ambik benda yang bukan hak milik aku sepenuhnya…

Aku cuba berprasangka baik, iaitu berpendapat bahawa driver tu dah call tauke dia, dan tauke dia pun membenarkan roti2nya diambil oleh org ramai. Kalau itu yg betul2 berlaku, baguslah. Tapi kalau bukan itu yang berlaku………………………………..

Chow!!