where my dreams linger………

Posts tagged “mentor

Congratz Mentor 5!

30 Mei 2011 – 11.47 am

Untuk pertama kalinya, aku tak guna title yg klisé untuk post aku. Bukan sebab pe, just aku nak cakap secara terang2an tahniah kat Salma yang menang Mentor malam tadi. So macam biasa sebagai juri tak bergaji, aku nak bagi pendapat aku sket. Silakannnnnn…..

Pada malam tadi iaitu 29 Mei 2011 jam 9.00 malam, berlangsungnya konsert akhir Mentor 5 di Stadium Melawati, tapi aku tgk live kat rumah je. Huhu. Setelah berhempas-pulas selama 3 bulan, akhirnya perjuangan 3 protegé iaitu Salma, Shiha dan Iqa sampai ke penghujungnya. Untuk konsert final ni, 3 protegé telah dipilih, dimana ianya agak berbeza dgn musim2 yg lepas iaitu 2 protegé je. Tapi tu semua hanya drama je, sebab kalau korang ade baca post aku yg lepas, mesti tau sebabnya.. Ngeeeeee…

Pembukaan konsert final diserikan (ke?) dgn nyanyian oleh protégé yang dah tersingkir iaitu Aiman, Ayish dan Ratnah. Bila dgr diorg nyanyi, mmg layak la tersingkir. Lain la klu diorg masuk AF, baru la ade peluang utk menang kot. Persembahan diorg disertai oleh kumpulan Hujan (yang juga menyanyi secara fail). Kemudian tibalah masa untuk persembahan finalis2. Persembahan dimulakan oleh Salma.

Salma

Lagu pertama Salma ialah killer song dia, iaitu Listen, nyanyian Beyoncé. Kawalan low notes Salma ada sedikit tak smooth dan juga diction beberapa perkataan juga tak tepat. Tapi bila masuk part tinggi, Salma mula menunjukkan kebolehannya dan apabila sampai di penghujung lagu, terdapat sedikit perubahan note dimana diorang naikkan lagi key, dalam 2 octave kot, dan Salma begemerlapan dengan key yang jarang2 orang dapat capai. Nyanyian Salma menaikkan bulu roma.

Lagu kedua Salma pula adalah secara berduet dengan seorang artis tanah air yang memang tak dapat dinafikan kehebatannya, iaitu Jaclyn Victor. Gabungan antara lagu Cinta ngan lagu Rindu betul2 menunjukkan kemantapan vocal Salma dan Jac. Yang penting, Jac tak overshadow Salma dalam nyanyian diorang. Kawalan low note Salma dalam lagu Cinta perfect kali ni. Proses switching antara head voice, chest voice dan falsetto Salma juga sangat dinamik.

Lagu ketiga Salma pula adalah sebuah lagu baru yang berjudul Aku Permata. Pada pendapat aku la, aku rasa lagu ni sangat2 tak sesuai ngan vocal Salma. Walaupun part tinggi dalam lagu ni dapat dibawa oleh Salma ngan baik, tapi tak dapat rasa ‘feel’ dari nyanyian Salma.

Shiha

Lagu pertama yang dinyanyikan oleh Shiha ialah lagu Kisah Hati, nyanyian Alyah. Kawalan low note Shiha mmg power, tapi bila tiba part tinggi, kedengaran spt Shiha sangat struggle utk mencapai note tu sehingga kadang2 dia terpaksa menggunakan falsetto. Suara Shiha juga agak tenggelam oleh muzik yang agak kuat, sebab bila part muzik slow, barulah kedengaran dgn jelas suara Shiha.

Lagu kedua Shiha ialah lagu Ghazal Untuk Rabiah dan Balqis. Kali ini, Shiha bergandingan dgn Black, iaitu Juara Mentor musim2 yang lepas. Kekuatan Shiha mmg pada lagu2 tradisional, jadi mmg persembahan Shiha kali ni sangat baik. Cuma apabila didengar lenggok alunan suara dan juga gaya tarian Shiha, kelihatan seperti Dato’ Siti sangat. Agak ironi sebab Shiha adalah protégé kepada Kak Pah, dan semua org tau yg Kak Pah tak suka Siti. 😛 Tapi dalam persembahan kali ni, kedengaran spt vocal Black lebih menyerlah dari Shiha.

Lagu terakhir Shiha pula ialah lagu baru iaitu berjudul Bila Bertemumu. Lagu ni aku rasa sangat sesuai ngan vocal Shiha sebab lagu ni menyerlahkan kelebihan vocal Shiha dan menutup kekurangan dia. Alunan muzik dan lirik juga baik. Ajai yang buat lagu ni, so of kos la kan (walaupun aku tak suka Ajai sbb berlagak).

Iqa

Persembahan pertama Iqa adalah lagu Ku Mohon, oleh Sheila Majid. Untuk persembahan yg ni, Iqa yang merupakan ratu gimik, telah menyanyikan lagu ni tanpa gimik. Jadi kat sini boleh nampak sejauh mana kekuatan vocal Iqa, dan terus terang aku cakap yang vocal Iqa ni tak seberapa. Takde apa yang special pun ttg persembahan ni. Penghayatan lagu juga tak dapat dirasai. ZERO.

Untuk lagu kedua, Iqa kembali dgn gimik. Artis pilihan untuk berduet bersama Iqa bukan calang2. Faizal Tahir kaooooo!! Seperti dalam konsert semi-final yang lepas, Iqa (dan Edry) menggunakan gimik video sebelum persembahan. Kali ni, konsepnya ialah Iqa datang dari masa depan menggunakan mesin masa untuk membuat persembahan kat pentas Mentor. Ntah hape2 la gimik tu. Masa persembahan, takde signifikan pun ngan gimik tu. Aku tak tau nak taip apa, sebab aku rasa takde apa yang boleh dipuji ttg persembahan ni.

Lagu terakhir Iqa juga lagu baru, iaitu lagu ciptaan Edry yg berjudul Di Penghujungnya. Sebelum persembahan, Edry mengumumkan yang setiap dari juri awam akan menerima CD untuk single Iqa ni. Teknik memancing undi yang agak keji, seiras taktik memancing undi dalam politik Malaysia. Lagu ni juga sesuai ngan vocal Iqa, tapi aku mintak maaf la sbb bagi aku, lagu ni takde keistimewaan langsung. Tak sedap lahhh!!

Selepas semua buat persembahan, diumumkan markah dari juri2 awam terlebih dahulu. Juri2 (tandas) awam telah memberikan 16 markah kepada Salma, 17 kepada Shiha dan markah penuh 20 kepada Iqa. Tak tau la atas kriteria apa markah2 tu diberikan, sebab nampak jelas bukan vocal yang diberi keutamaan. Selepas beberapa iklan dan persembahan yang sia2, akhirnya tibalah masa untuk mengumumkan keputusan keseluruhan, iaitu gabungan markah2 dari juri (tandas) awam, juri professional dan juri penonton (SMS).

Setelah dikira, akhirnya yang menjadi juara Mentor 5 adalah Salma, dengan markah yang amat tinggi iaitu 85 markah. Nasib baik juri professional dan juri penonton tidak bodoh seperti juri2 awam. Akhirnya orang yang layak menang, telahpun menang! Shiha menduduki tempat kedua dengan 63 markah, dan Iqa tempat ketiga dengan 56 markah. Salma berjaya merangkul wang tunai RM100,000 dan sebuah kereta (Chevrolet ape tah) dan Mentornya iaitu Erra mendapat wang tunai RM100,000. Tahniah Salma dan Erra!

Ok, ini je sepatah dua pendapat aku utk mentor final. At least aku berpuas hati dgn persembahan2 dari protégé yang bertanding dan juga aku berpuas hati dgn keputusan. 🙂

Chow!!


Protegé Of Prodigy..

22 Mei 2011 – 11.26 pm

Seperti yang kita sedia maklum, Mentor merupakan antara rancangan realiti nyanyian yang tertinggi ratingnya di Malaysia. Semuanya disebabkan kredibiliti rancangan tersebut ngan peserta2 yang berbakat besar. Tak kurang juga untuk musim ke-5 kali ni. Bakat peserta2 yang menyertai untuk musim ni amat hebat.

Pada jam 9 tadi, bermulalah konsert ke-2 bagi pusingan separuh akhir Mentor 5. Markah bagi konsert kali ni akan dicampurkan dengan markah konsert separuh akhir pertama minggu lepas, dan 2 peserta yang berjaya mendapat markah tertinggi akan berentap di Final. Jadi setelah semua protegé2 berhempas pulas membuat persembahan, akhirnya tibalah masa untuk mengumumkan 2 peserta yang mendapat markah tertinggi.. Untuk pengetahuan semua (dan aku yakin semua juga bersetuju), Protegé terkuat untuk musim ke-5 ini adalah Salma. Seorang gadis kecil yang berasal dari Sabah, Salma bukanlah tandingan peserta2 lain. Dengan kawalan suara yang mantap dan high-pitch yang smooth, Salma mendominasi markah tertinggi untuk konsert2 yang sebelum ni.

Salma

Oleh kerana sebab gimik, markah bagi konsert separuh akhir pertama pada minggu lepas tak diumumkan, dan markah tersebut hanya akan diumumkan pada minggu ini. Jadi selepas selesai semua persembahan tadi, tibanya masa untuk mengumumkan markah bagi konsert pertama dan konsert kedua pusingan separuh akhir Mentor 5.

Dengan tidak disangka2, Salma mendapat markah yang sangat teruk pada minggu lepas. Malah markah dia lebih rendah dari Iqa, yang hanya menggunakan gimik sbg bantuan menyanyi. Perlu diingat bahawa Mentor adalah rancangan realiti nyanyian, bukannya untuk mencari penggimik atau pendrama yang berkaliber. Tapi semasa memberi markah, ternyata juri2 awam, profesional dan pengundi SMS seperti terpukau dgn gimik2 yang dibuat oleh Iqa. Jadi markah Iqa antara yang tertinggi bagi minggu lepas.

Oleh kerana hanya 2 Protegé sahaja yang layak ke peringkat akhir, jadi secara automatik Salma tersingkir. Aku rasa juri profesional terjerat dgn tindakan mereka memberi markah yang rendah pada minggu lepas kepada Salma, mungkin sbb mereka kurang berpuas hati dgn persembahan Salma pada minggu lepas dan berharap Salma akan berusaha lebih setelah melihat markah yang rendah dari juri. Tapi percaturan juri itu tersilap apabila markah tidak diumumkan pada minggu lepas. Mungkin masa tu mereka sedar yang memberikan markah yang rendah kepada Salma untuk mengajarnya akan mengakibatkan Salma hilang tempat di peringkat akhir.

Dapat dilihat pada minggu ni yang juri sedaya upaya mahu Salma ke peringkat akhir, dengan memberikan markah yang tinggi kepada Salma. Namun markah itu masih tidak mencukupi untuk membolehkan Salma berada di antara 2 Protegé dengan markah tertinggi. Akhirnya Salma menjadi mangsa juri yang dikatakan profesional itu. Oleh kerana TV3 dan juri menyedari bahawa Salma merupakan penyumbang utama kepada undian SMS dan juga rating, jadi mereka terpaksa menelan semula ludahan mereka dengan memasukkan kembali Salma ke peringkat akhir, dengan mengatakan bahawa itu juga merupakan satu kejutan.

Ini merupakan satu penghinaan kepada kredibiliti Mentor dan juga kepada Salma sendiri, hanya kerana juri cuba bersikap adil kepada peserta2 lain. Tapi nasi dah jadi bubur, dan ini keputusan yang terpaksa dibuat oleh TV3 bagi memastikan bakat Salma tidak tersia-sia, walaupun pada hakikatnya mereka melakukan sedemikian kerana inginkan proportion undian SMS dari penyokong Salma yang besar berbanding Protegé2 yang lain.

Bagi golongan2 anti-Salma, mereka bergembira sebaik sahaja diberitahu yang Salma tidak mendapat markah tertinggi, kerana apa yang mereka mahukan hanya Salma kecundang di tangan Protegé pilihan mereka walhal masing2 sedar siapa yang paling berbakat antara semua. Oleh kerana Salma dibenci (kerana berbakat terlalu besar untuk Mentor dan menenggelamkan Protegé2 yang lain), jadi bakat Salma itu lebih sanggup diketepikan hanya untuk kepuasan peminat2 fanatik Protegé2 yang lain.

Aku akui, aku juga meminati Shiha selain Salma, tapi aku tahu yang Salma memiliki pakej terbaik dalam memenangi Mentor 5. Dan aku juga akui yang tak semua peminat fanatik Protegé lain adalah anti-Salma. Cuma aku nak nyatakan di sini, yang patut dipersalahkan di sini adalah juri profesional yang semakin tak profesional. Salma diberikan tekanan yang lebih hanya kerana Salma tidak memenuhi ekspektasi mereka.

Ok lah, itu je luahan aku untuk Mentor 5 ni. Sama ada Salma menang atau kalah minggu depan dalam konsert final. tempat Salma dalam industri muzik tanah air dah tersedia.

Chow!!