where my dreams linger………

Posts tagged “politeknik muadzam shah

Geng : The Journey Continues….

31 Mei 2011 – 6.54 pm

Selepas kejayaan filem Geng: Pengembaraan Bermula, Les Copaque akan mengeluarkan buah tangan terbaru mereka untuk peminat-peminat siri animasi Upin dan Ipin. Upin dan Ipin : Angkasa akan menemui peminat-peminat di pawagam pada tahun ni, tapi tak tau la bila. Watak Upin dan Ipin juga akan lebih banyak ditampilkan dalam filem ini berbanding filem Geng: Pengembaraan Bermula. Kos pembikinan filem ini dianggarkan sebanyak RM6 juta atau pun lebih. Harap2 kutipan balik filem ni nanti dapat cover balik modal yg besar tu.

Sinopsis pendek Upin dan Ipin Angkasa

Upin dan Ipin serta teman-teman mereka mengikuti lawatan ke Planetarium Negara. Di sana mereka bertemu dengan seorang mahkluk asing dari galaksi lain (mcmn makhluk asing aka alien tu leh sampai kat Planetarium pun xde diciterkan) dan memutuskan untuk mengikuti mahluk asing tersebut dengan menaiki satu kapal angkasa. Konflik bermula apabila mereka berjumpa dengan musuh baru di angkasa lepas. Orait, sbg teaser, korang leh tgk video trailer tu kat bawah ni, video Upin dan Ipin : Angkasa.

Semoga kita terus menyokong industri animasi tempatan dan ramai2 serbu panggung utk tgk filem animasi nih. (Sori aku xleh taip berjela2. Nora Elena nak start dah ni! Takleh miss!)

Chow!!


Feline Curse.

31 Mei 2011 – 9.44 am

Pada yang baca paper, mesti ade terbaca ttg kucing yang dipukul sebab disangka kucing jadian. Ceritanya lebih kurang begini yer :

**************************************************************

JOHOR BAHRU: Gara-gara taksub dengan cerita misteri berkaitan kucing didakwa jelmaan penjenayah atau ahli sihir, segelintir penduduk di sekitar Taman Ungku Tun Aminah, di sini, sanggup mendera binatang itu.

Kejadian berlaku kelmarin apabila seekor kucing peliharaan seorang mekanik didera sekumpulan remaja di kawasan perumahan itu selepas kononnya menerima arahan pihak tertentu bagi memerangkap kucing jelmaan berkenaan.

Pemilik kucing berkenaan, Encik Mohmad Shah Tamyis, 52 tahun, berkata beliau tidak sangka kucing kesayangannya turut menjadi mangsa dan buruan pihak tidak bertanggungjawab selepas terpengaruh dengan kisah yang disebarkan sejak kebelakangan ini.

‘Sebelum ini, saya difahamkan ada kucing ditangkap dan diserah kepada polis kerana dipercayai jelmaan penyamun yang mengamalkan ilmu hitam.

‘Mengikut cerita itu, penyamun terbabit dipercayai bertindak demikian kerana memenuhi kehendak melengkapkan ilmunya sebelum malam Jumaat.

‘Namun, akibat sikap penduduk yang terlalu taksub dengan cerita tersebut, kucing kesayangan saya, Pussy, yang berusia enam bulan menjadi mangsa,’ katanya.

Menurut Encik Mohmad Shah, beliau hanya menyedari kejadian itu apabila mendengar kekecohan berlaku di luar rumahnya.

‘Penduduk percaya ia kucing jadian kerana matanya merah ketika terkena pancaran lampu suluh. Berikutan itu, ia dipukul kira-kira 18 remaja lelaki tanpa belas kasihan.

‘Akibat kejadian itu, ia mengalami luka di beberapa bahagian tubuh dan trauma setiap kali bertemu orang.

‘Saya terkilan melihat keadaan kucing kami, orang ramai sepatutnya bersikap waras dan tidak taksub dengan perkara karut yang belum tentu kesahihannya,’ katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Persatuan Binatang Peliharaan Bahtera Noah, Cik Mariam Yusof, berkata tindakan memerangkap kucing yang dianggap jelmaan adalah tidak munasabah dan tidak berperikemanusiaan.

Katanya, penduduk tidak harus bertindak sedemikian dan dinasihatkan menghentikan perbuatan itu.

‘Sebelum ini, saya dengar ada seekor kucing ditahan di lokap dan badannya dikatakan panjang, saya tidak menafikan kemungkinan ia kucing hutan dan bukan jadian,’ katanya.

**************************************************************

Pendapat aku?

1. Manusia semakin lama semakin tahyul dan kejam. Mungkin akibat dari kesan teknologi yang terlalu cepat naik, maka masyarakat Malaysia khususnya kemarau dengan pengisian mistik. Ni pendapat aku je la. Aku mmg suka bab2 psikologi nih.

2. Mata kucing merah apabila terkena lampu suluh bermakna kucing tu kucing jadian? Nak cakap bodoh kang marah lak, tapi warna merah tu datang dari pembalikan cahaya dari retina mata. Mata kucing mempunyai lapisan pembalik cahaya spesel yang dipanggil ‘tapetum lucidum’ yang berfungsi seakan2 cermin kat bahagian belakang mata mereka. Sebab tu bila mata kucing disuluh pada waktu malam, ia akan membalikkan cahaya terang dan berwarna merah. Keymon la people, cari fakta dulu yer.

3. 18 remaja lawan seekor kucing? No komen.

4. Kucing tu diberi nama Pussy? Lagi laaaa no komennnnnn!!!!!!

Chow!!


Electrifying Truth.

30 Mei 2011 – 8.28 pm

Aku nak citer sket pasal kenaikan tarif elektrik ni sbb aku rasa ramai yang tak berapa paham….

Pada 1 Jun 2011 (esok), bermulalah hari dimana tarif elektrik dinaikkan sebanyak 7.12 peratus iaitu daripada 31.31 sen/kWj kepada 33.54 sen/kWj. Namun begitu, Bernama melaporkan bahawa tarif baru ni takkan memberi impak ke atas pengguna domestik yang menggunakan kurang daripada 300kWj.

Tapi harus diingat, tarif baru ni hanya akan dikenakan ke atas pengguna dari sektor industri dan juga komersial sahaja. Manakala pengguna di rumah yang menggunakan 300kWj ke bawah, tidak akan dikenakan tarif tambahan ni. Maknanya ‘kadar’ yang dikenakan ke atas kita masih maintain 0.218 selagi kita guna bawah 300kWj. Kecuali jika pengguna tersebut menggunakan melebihi 300kWj sehingga 1000kWj, baru mereka akan dikenakan tarif baru ni dan kadar bayaran dalam bil elektrik mereka akan meningkat antara 7 sen sehingga ke RM30.30. Kalau diorg guna lebih dari 1000kWj (rumah diorg ade pawagam kot), maka banyak la kenaikan yg diorg kena bayar.

Macam mana nak kira sedangkan dalam bil mana ada tunjuk kadar penggunaan dari segi kWj? Ok, setelah aku memusingkan kepala otak aku utk mencari cara pengiraan (rupanya sgt senang. Membazir je aku guna formula ala2 add math vagaih), sebenarnya kalau korang tengok dalam bil letrik tu, ada tulis ‘kadar’ (yang aku bulat merah kat atas tu). Dalam bil kita, ada tunjuk kadar 0.218. Jumlah tu ialah jumlah setelah tolak subsidi kerajaan. Ok, sekarang tukarkan kadar tu dari 0.218 ke 0.335, dan darabkan dgn jumlah penggunaan (unit) spt yg dalam bil tu. Jeng3!! Dah dapat jumlah bayaran yg perlu dibayar. Tapi ni hanya utk mereka yang menggunakan melebihi 300kWj yer..

Jadi untuk mengelakkan kenaikan tarif tu dikenakan ke atas kita, haruslah berjimat cermat dalam menggunakan tenaga elektrik. Antara petua menjimatkan elektrik, ade aku bagi dalam Cakna Ilmu keluaran Februari. Ye, staf2 PMS sekalian, Cakna Ilmu yang dikatakan membazir kertas dan membazir dakwat itulah yer. Sampai skrg aku masih berkecil hati dgn statement itu yer. Harap maklum…. Kat bawah ni merupakan petikan Cakna Ilmu tu. (Kalau tak nampak, klik je kat pic tu. Ada versi yg besar gehtoooo).

Ok. Cukup lah utk kali ni. Mari sama2 berjimat supaya tak perlu bayar bil letrik.

Eh jap, aku lupa nak bagitau yang subsidi kerajaan yg memansuhkan bayaran terhadap penggunaan di bawah RM20 tu akan berakhir Disember ni ye. So mulai Januari tahun depan, kalau bil kita RM3.65 sekalipun, kita tetap kena bayar. Sekian.

Chow!!


So Good You Can Even Eat It At The Accident Site.

30 Mei 2011 – 5.34 pm

Kalau sebelum ni orang berpusu2 utk berebut beras ‘free’ masa ada lori beras terbalik, kali ni kita menyaksikan pula orang berebut2 utk mengambil roti yang bertaburan setelah lori yang membawa roti2 tersebut terbalik kat Setiu, minggu lepas.

Even masa tu tengahari terik ngan cuaca panas, dan sekalipun masa tu media dah ada kat situ, org2 (sesetengah je la kot) kat situ tanpa segan-silu terus mengutip roti2 yang bertaburan seolah2 org2 yg berebut makanan kat Kenya. Ada pulak yg siap bawak plastik besar2 utk isi roti2 tu.

Org2 yg kutip tu cakap, driver lori tu, Mustapha Abdul Rahman, 54, yang tak mengalami kecederaan, yang bagi kebenaran untuk ambik roti2 tu semua. Tapi aku nak tanya sket, roti2 tu milik dia ke? Kalau betul roti2 tu milik dia, ok la, dia ada hak utk bagi roti2 tu kat org ramai.

Tapi biasanya driver lori hanya bekerja utk kilang2 yang mengeluarkan produk utk dihantar ke destinasi. Maknanya (takde maknenye) roti2 tu adalah milik kilang. Jadi jika roti2 tu milik kilang, dan sekiranya tauke kilang tak redha org2 tu ambik roti dia, bukankah roti2 tu akan jadi HARAM hukumnya untuk diambil sesuka hati?

Adakah orang2 yang ambil roti2 tu sedar ttg perbuatan mereka adalah seolah2 mencuri? Malah, boleh dikira mereka mencuri dari orang yang ditimpa bencana. Bukankah itu sangat kejam? Hanya kerana roti yang berharga 60 sen, mereka sanggup melupakan soal hukum. Even aku yang tgh takde duit ni pun takkan terfikir utk ambik benda yang bukan hak milik aku sepenuhnya…

Aku cuba berprasangka baik, iaitu berpendapat bahawa driver tu dah call tauke dia, dan tauke dia pun membenarkan roti2nya diambil oleh org ramai. Kalau itu yg betul2 berlaku, baguslah. Tapi kalau bukan itu yang berlaku………………………………..

Chow!!


Indoor Umbrella, Anyone?

29 Mei 2011 – 4.02 pm

Pada 18 April 2011 yang lepas, hujan yang sangat lebat telah melanda pekan Muadzam Shah sehingga menyebabkan banjir di sesetengah kawasan. Tapi banjir lite2 jer la. Tapi hujan kali membuatkan kitorang kat opis JPA sedar yang terdapatnya kebocoran di pejabat kitorang tu. So dengan berlakunya kebocoran tu, dapat la kitorang report kat UPP. Kalau tak, sampai bila pun tak tau ttg kebocoran tu. Ni antara pic2 yang aku sempat snap (kalau nak tengok pic yg jelas, just klik je kat pic2 tu k) :

Air keluar melalui celah2 siling dan lampu. Menakutkannnn..

Siling dah start basah. Takut siling runtuh je masa tu.

Air dah mula bertakung kat lantai.

Rina yang berjalan sambil mengelak2 air yang mencurah.

Tadah air guna bakul sampah je..

Oleh sebab kena air hujan, Lynnie pun keluarkan payung pinknya sambil nyanyi lagu Umbrella oleh Rihanna..

Bocor kat banyak tempat, tapi bakul sampah tak cukup..

Diva sangat!!

Tak cukup bakul sampah, tong sampah pun jadi tempat tadah air..

Air dah membanjiri JPA. Eh, kaki sape yg cantek tuuuu?

Siling kat dalam bilik utiliti yg dijadikan surau. Habis telekung ngan sejadah basah.

Sila dudukkkk..

Mesin fotostat sket lagi nak kena air.

Kat tingkap pun dah masuk air..

Setelah barang dipindahkan dari bilik utiliti.

So lepas berlaku banjir tu, kitorg pun report kat UPP, dan diorg akan report kat kontraktor. Tak tau la kontraktor dah repair atau belum. Kalau nak tau dah repair, kena tunggu hujan lebat lagi la.. Tapi mase ni mmg hujan sgt lebat, sampai tempat parking belakang opis aku pun banjir. Seb baik sempat pindahkan kete. Kalau tak, kompem kete aku dah jadi bot sekarang neh. Huhu..

Chow!!


Another Birth-Day to Add.

29 Mei 2011 – 3.31 pm

Baru aku sedar rupanya dalam hp aku byk pic2 mase sambut besday kengkawan. So kali ni aku nak update pasal satu lagi sambutan birthday yang surprise giler2 tak hengat, iaitu besday Kak Fida. Majlis ni diadakan pada 18 April kat umah Manjer. Kitorang mmg rancang nak surprisekan Kak Fida neh, so plan buat kat rumah Manjer bkn sebab pe, sbb kitorg mmg selalu lepak rumah Manjer utk makan2 dan tgk movie.

So plan kitorang kali ni senang je. Kitorang masak2 kat rumah Manjer, dan pada masa yang sama Manjer lak g jemput Kak Fida dtg rumah utk temankan dia g mekap orang (kononnya). Bila Kak Fida dtg rumah, kitorang tutup lampu sampai gelap gelita rumah tu. Seb baik Aaqif (anak Azri aka Kaki Wayang) tak nangis sebab gelap. Bila Kak Fida masuk je, kitorg pun ramai2 nyanyi lagu besday. Best tgk Kak Fida terkejut, sampai dia nak keluar balik dari rumah tu. Haha!!

So ni antara pic2 yang sempat di snap pada malam tu.

Malam tu Chef kitorg iaitu Azri bercadang nak masak spagheti, so kitorg pun tolong je dia masak. Manjer ditugaskan sebagai pemotong cendawan butang.

Taufiq lak ditugaskan utk potong bawang. Sian, sampai berpeluh2. Airmata jgn cakap la. Huhu..

Chef tengah masak kuah spagheti. Kuah tu dia guna Prego je, tapi diberikan sentuhan kemelayuan, so jadi agak berempah dan pedas..

Sambil masak sambil promote produk Dr Rozmey katernyer..

Ni spagheti yg kitorg guna. Sape yg ditugaskan utk melembutkan spagheti tu?….

Aku la.. Sape lagi.. Sempat snap pic sendiri lagik!!

Yg ni setelah kuah spagheti siap. Manjer ngan Ita dok menjilat kuali tu sampai licin. Sedap sangat katernyerrr..

Sekarang bila kuah spagheti dah siap, kena la goreng lauk2nya pulak.. Tugas sape lagi kalau bukannn…….

Aku la jugakkkk!!!

Ni kek yang dioder oleh diorang..

Hidangan dah pun siap. Kuah tu tak cukup.. Huhu..

Besday gegurl yang nak potong kek. Thanks Taufiq ambik pic nih..

Sambil makan, sambil tengok movie dan borak2. (Aku dah takde idea nak taip ape ni weh!)

Chow!!


A Birthday Before.

29 Mei 2011 – 3.19 pm

Oleh sebab aku ade buat post ttg birthday salah sorang staf kat JPA ni, so tak adil la kalau aku tak buat mase birthday  yg lain. So mase belek2 hp aku yg murah tu, aku terjumpa la sket pic mase birthday Rina, juga staf dalam jabatan kitorg. Sepatutnya birthday ni utk 2 org iaitu Rina dan Dila, tapi oleh sebab Dila cuti mase tu, so hari tu khas utk Rina je la. Sambutan ni dibuat pada 22 April 2011.

Kek yang dioder utk diorg.. Sedap weh kek nih! Aku sukewwwww!!

Rina yg excited mase nak potong kek. Ye la kan. ni pun surprise gak nih.. JPA mmg suka wat besday seprise2 nih..

Upacara menyembelih kek.

Rina yang agak fotogedik di situ..

Sori la Rina ye, sebab ade 4 pic je utk birthday ko neh.. Takpe, next time aku snap banyak2 k.

Chow!!


Fast-Blood.

29 Mei 2011 – 4.04 am

Kali ni, lagi sekali aku nak post pasal citer yg dah basi, iaitu yang dah berlaku lama dulu.. Benda ni berlaku mase hari pertama berpuasa untuk tahun lepas (2010). Tarikh hari tu ialah pada 11 Ogos 2010.

Oleh sebab hari tu merupakan hari 1st puasa, jadi aku pun ngengade balik kampung ptg tu sbb nak berbuka kat kampung, walaupun hari tu hari Rabu. So sah2 la sok paginya aku kena gerak balik opis lepas sahur. Tapi aku tak kira gak, sbb aku nak makan masakan mak aku utk berbuka. Huhu.

Nak dijadikan citer, masa aku tgh drive tu dan dah nak sampai kampung dah pun, aku terperasan ade sebuah kete ni datang dari arah depan. Kete tu nampak terhuyung-hayang je, so aku pun terus saspek yg driver kete tu mesti ngantok. Aku pun slowkan la kete aku.. Tapi makin lama, kete tu makin masuk ke lane jalan aku dan aku terpaksa masuk ke kawasan rumput kat tepi jalan tu utk mengelak dia. Tapi entah mcmane, bila dah dekat sangat tu, kete tu makin masuk ke lane aku dan akhirnya pertembungan pun berlaku, dan aku pun meninggal kat situ gak… Hish!! Tak la, kete tu terlanggar side mirror kete aku je.. Oleh kerana speed kete tu agak laju, jadi side mirror aku yg dilanggar tu pun bersepai dan oleh sebab aku tak tutup tingkap mase tu, habis serpihan2 cermin masuk kete aku.

Aku rasa driver tu tersedar masa dia terlanggar kete aku, so dia pun cepat2 pecut meninggalkan tempat kejadian. Aku stop kete aku jap utk tgk kot2 ade cedera lain kat kete aku selain side mirror. Bila dah sure takde pe yg berlaku, aku pun teruskan perjalanan. Tapi bila dah nak sampai kat umah aku, aku rasa mcm panas je kat bahagian leher dan dada aku. So aku pun jengah la kat cermin pandang belakang. Terkejut beruk makyeh aku bila tengok darah yang agak banyak mengalir keluar dari leher aku. Aku tak sedar darah tu sebab takde rasa sakit pun, mungkin sebab serpihan kaca yang terkena leher aku tu agak tajam.

So aku pun mula la panik (sebab aku ni takut darah) dan cepat2 drive sampai umah. Masuk je umah, family aku yg tgh dok depan makanan menunggu time berbuka terkejut dengar aku jerit “Tolong!! Eksiden! Cedera parah ni!!” Mase tu darah dah banyak keluar, dan habis baju putih aku (yang mahal) kena darah. Mak aku bukan main terkejut lagi sampai menjerit2. Kelakar lak aku tengok. huhu..

Aku pun terus bersihkan darah yg agak banyak tu, dan snap pic (sempat). Ni antara pic yg aku sempat snap:

Ni dah lepas bersihkan. Tapi darah masih tak henti2 keluar.

Habis baju kena darah.

Masih berposing ngan darah..

Ni lak pic side mirror aku yg dh berkecai.. Haha!!

Tu je pic2 yang aku sempat snap.. Nasihat utk kawan2, berhati2 di jalan raya yer.. Kalau ngantok tu, berhenti la kejap, tido dalam 10 minit.. Pastu mesti dh x ngantok dah.. Aku selalu wat camtu..

Chow!!


Deco Was, Deco Is…

28 Mei 2011 – 11.08 pm

Sejak berpindah ke kuarters ni, dapat la aku hias sket2 bilik aku menggunakan bajet yang ciput itewww.. Kalau sebelum2 ni, aku asyik dapat rumah yang tak macam rumah je kat tempat keje yg lepas2.. Dari rumah yang takde siling dan mcm rumah setinggan ngan kepanasan melampau, ke rumah yg just dpt bilik sebesar kubur, sehingga lah terpaksa tidur kat surau ofis.. Tapi sekarang baru dapat rasa duk rumah yang ‘normal’.. Hehe..

So sejak aku pindah masuk kuarters nih, aku mula la berangan2 nak hias2 sket, dan susun perabot yg sangat ‘banyak’ tu..

Ni antara design deco awal mase baru masuk bilik tu.. Just gantung gambar sket dan letak cadar hijau.. Ngan teddy bear.. Huhu..

Bila tgk balik pic ni, mcm simple n sweet lak kaler2 nih.. Huhu..

Katil yang dapat free dari kerajaan.. Hak Kerajaan Malaysia..

Ni kat sudut lain.. Bunga ngan pasu beli kat Living Cabin Kuantan, gambar kat kedai RM2..

Langsir lak beli dari Ikea.. Mase letak langsir ni dulu, org ckp leh nampak dari luar.. Hahaha!! Of kos laaaaa!! Meja hitam dan merah tu pun beli kat Ikea.. Murah gak, satu RM29.90 je..

Hahaha!! Mane la tak nampak dari luar, even kat luar yg gelap tu pun leh nampak dari dalam..

Beberapa bulan lepas pindah, aku pun beli sebuah TV yang sangat ‘mahal’.. Haha!! Toshiba Regza 32″. Then aku letak TV tu kat tempat aku letak katil tadi, dan katil tu aku ubah ke tempat lain, iaitu sebelah tingkap.

Langsir Ikea tu dah jadi langsir dinding.. Kakakaka!!

Then sebab langsir tu asyik tercabut, so cabut terus dan letak kat kepala katil.. TV tu lak jd penyelamat utk laptop sbg skrin gantian mase kat umah.. Maklum la, skrin laptop dah crack seribu..

Katil yang dah dipindahkan ke tepi tingkap dan dah ditukar cadar.. Mase beli ingatkan cadar tu kaler merah.. Rupanya purple.. Seb baik tak lari jauh sgt ngan kaler langsir.. Langsir kali ni tebal, so dah tak nampak dah dari luar.. Huhu..

Meja merah dan cermin tu pun beli kat Ikea gak tu..

Kerusi dipinjam dari meja makan kat dapur.. Haha!!

Ni pic terbaru yg diambil baru jap tadi.. Meja merah dah digantikan ngan rak. Langsir Ikea juga dah diletakkan kat kepala katil supaya tak nampak sangat ke’kayu’annya itu.. Yg lain same je.. Meja merah tu lak dah letak kat sebelah TV utk memudahkan letak barang2 utk laptop kat atas tu..

So, ni je la yg aku mampu nak hias bilik aku nih.. Kalau ade duit, mmg aku nak tambah mcm2 benda, tapi sbb tak mampu, so yg skrg ni pun dh ok kot.. Yg penting aku selesa.. Selesa ke? Nak beli tilam baru lahhh!!! Dah tenggelam!! Uwaaaa!!!

Chow!!


Maharaja Lawak = Drama King! (Week 9)

28 Mei 2011 – 3.26 pm

Pada malam tadi, Azri aka Kaki Wayang ajak aku makan malam kat umah dia (lagi). So dgn muka yg tak malu (sebenarnya aku malu sesangat) aku pun g rumah dia sambil bawak baju sebakul untuk tumpang washing machine rumah dia (lagi la malu). Lepas sumbat baju2 dalam washing machine fully automatic dia yang mahal tu, kitorg pun makan sambil tgk rancangan kegemaran Azri, iaitu Maharaja Lawak. Minggu ni adalah minggu yang ke-9. So aku nak komen la sket ttg persembahan malam tadi yang setakat aku ingat (biasa la, aku kan pengomen tak bergaji).

Untuk minggu ke-9 nih, para peserta Maharaja Lawak diberikan tema bebas (lagi?). Tapi untuk kali ni, mereka akan diberikan seorang pelawak senior yang akan menyertai mereka dalam persembahan.

Persembahan pertama ialah dari kumpulan R2. R2 digandingkan dengan pelawak yang tak asing lagi, dimana beliau juga merupakan juri kepada rancangan Raja Lawak, iaitu Sathiya. Citer psl org yang kena tangkap polis, pastu akhirnya rupanya hanya sebuah prank-show. Terkono den.. Lawak2 yang tak berapa menjadi dan agak kelam-kabut. Mase tengok persembahan diorg malam tadi, aku rase mcm diorg je yg akan tersingkir..

Tapi setelah tengok persembahan kedua iaitu dari kumpulan Balas, tanpa syak wasangka dengan pemeringkatan 2 kali aku yakin yang Balas yang akan tersingkir pada mamam tadi. Sebenarnya terus terang aku cakap yang aku langsung tak paham apa yang cuba disampaikan oleh diorg. Dan kemunculan hantu Makcik Karipap juga sangat repetitive dan penonton dah mula bosan bila watak yang sama diulang sebanyak 3 kali. Gandingan dengan Bell Ngasri juga merupakan pembunuh utama diorg sebab aku rasa semua orang setuju bila aku cakap yang Bell Ngasri ni bukanlah seorang pelawak. Dia hanya boleh melakonkan watak lawak apabila diberikan skrip yang lawak. Tapi untuk muncul sebagai pelawak, jauh sekali.

Persembahan seterusnya adalah daripada kumpulan Sepah, bergandingan dengan A. R. Badul. Baru la ada perasaan nak gelak bila sampai kat kump Sepah. Lawak2 yang dihasilkan boleh buat orang gelak (walaupun tak sehebat mingu2 sebelumnya). Sekurang2nya mampu memecah kekontangan ketawa ikhlas dari penonton2 kat studio. Yg best kumpulan Sepah ni, ketiga2nya boleh bawak watak perempuan. Hahaha!! Malam tadi diorg buat citer pasal rombongan meminang. Kira ok la.. Lagipun banyak nilai2 moral dan etika. Haha!! Moral lah sangat!!

Nabil pulak digandingkan bersama Sharifah Shahira. Satu gandangan yang mantap, cuma persembahan diorang nampak sangat tak organized. Nampak macam takde latihan yang cukup, sebab banyak dialog merapu (walaupun kelakar). Rase macam baru petang semalam diorg dapat idea, bagi2 watak pastu main belasah je skrip masa persembahan. Nabil banyak guna idea slapstik, tapi nasib baik tak nampak memperbodohkan diri dia.. Sharifah Shahira merupakan seorang pelawak yang spontan, seharusnya Nabil mengambil peluang tu utk mencipta sesuatu yang kreatif. Ni citer pasal teknik2 taekwando dan cara2 mengelak (menerima) tikaman dan simbahan asid.

Persembahan seterusnya adalah giliran Jozan bersama Kenchana Dewi. Boleh aku katakan yang Jozan antara yang terbaik minggu ni. Johan melakonkan watak Mamat Khalid dan Zizan lak watak Mail Lambung (serius aku tak kenal Mail Lambung nih!!). Jozan sentiasa pandai memainkan mimik muka dan body language yang boleh membuat orang ketawa tak hengat. Kenchana Dewi pulak tak berapa menyerlah. Rasenye kalau dia takde pun takpe kot. Haha!!

Persembahan terakhir malam tadi ialah dari kumpulan Jambu, bergandingan dengan Acong. Persembahan yang agak hebat sehinggakan membuatkan para juri tak henti2 ketawa. Even diorang gunakan bahasa yang langsung tak difahami, namun ia berjaya membuatkan orang gelak. gandingan antara Jambu dan Acong juga nampak serasi dan ada chemistry. Jambu terbaek utk malam tadi.

Akhirnya, setelah semua selesai membuat persembahan, maka tibalah masa untuk penyingkiran. Seperti yang aku jangka, kumpulan Balas tersingkir pada malam ni. Agak malang sebab selama ni Balas memberikan persembahan2 yang menarik. Tapi nasib tak menyebelahi diorang.

Setelah selesai penyingkiran, AC mengumumkan satu kejutan (dah nama pun realiti TV, tak sah kalau takde kejutan. Bagi kejutan letrik kang baru tau) iaitu program Maharaja Lawak ditambah lagi tempoh penyiarannya sebanyak 3 minggu. Azri melompat kegembiraan bila dgr pengumuman tu, mengalahkan pengumuman raya. huhu.

Ok, lain kali aku update lagi pasal ML ni yer, tu pun kalau aku tgk lagi. Kalau takde orang ajak tgk, takde la review2 dari aku lagi yer.. Hehehe..

PS : Azri masak malam tadi mmg sedap. Hehe.. Tq yer..

Chow!!